https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-rekla-ne-vystavbe-nove-prumyslove-zony-v-severnim-vestfalsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise řekla ne výstavbě nové průmyslové zóny v Severním Vestfálsku

30.4.2003 19:00 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Na jednom ze svých dubnovém zasedání posuzovala Evropská komise předložené rozvojové projekty, které mají přímý vliv na chráněná území v síti Natura 2000 v Německu, Holandsku a Švédsku. Ke třem z předložených projektů zaujala Komise pozitivní stanovisko a jeden z nich, týkající se výstavby nové průmyslové a obchodní zóny v Severním Vestfálsku, odmítla.
 

Odsouhlasené projekty podle Komise vycházejí z opodstatněných veřejných zájmů, nemají reálnou alternativu a obsahují mechanizmy, které by měly zabránit, popřípadě kompenzovat vzniklé škody na životním prostředí.

Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová k tomu řekla: "Podle mého názory tyto schválené projekty významně nenaruší soudržnost sítě Natura 2000, protože ve všech třech jsou zajištěny účinné mechanizmy, které by měly zabránit škodám na životním prostředí, případně je zachytit v samotných počátcích. Projekty na ochranu životního prostředí a rozvoj průmyslu mohou být bez větších problémů spojeny, pokud berou v úvahu trvale udržitelný rozvoj a jsou také odpovídajícím způsobem realizovány."

Natura 2000 je síť chráněných území v rámci EU, která vznikla v roce 1992 v rámci Směrnice o stanovištích a měla by podporovat obnovení biologické rozmanitosti, zachování přirozeného životního prostředí a chránit cenné či ohrožené živočišné druhy. Tato síť neobsahuje ale pouze lokality, které jsou cenné díky svému přirozenému prostředí, ale také ty lokality, kde se vyskytují např. cenné druhy ptactva. Vytvoření této sítě bylo určitou reakcí na postupující ničení a tříštění lokalit s divoce žijícími živočichy a rostlinami, což silně ohrožuje biologickou rozmanitost v Evropě.

Pro tyto oblasti platí přísná nařízení, která jsou vymezena zmíněnou směrnicí o stanovištích. Všechny projekty, které by mohly mít podstatné negativní dopady na některé z těchto území, jsou schváleny jen v tom případě, že neexistuje žádná jiná alternativa a jsou zde ospravedlnitelné veřejné zájmy. V tomto případě musí ovšem členský stát zajistit taková ochranná opatření, aby nebyla nerušena koherence celé sítě Natura 2000. Jestliže se ale jedná o oblast, která je zvláště přírodně cenná, nebo zde žije cenný živočišný druh, může být projekt realizován pouze za specifických podmínek. Musí zde být přímá souvislost se zdravím obyvatel, veřejnou bezpečností, významným pozitivním dopadem na životní prostředí nebo opravdu významnými odůvodněnými veřejnými zájmy.

Schválené projekty:

  • rozšíření území závodu Prosper/Haniel - Bergwerks u Bottropu (Německo)
  • výstavba přístavu v Rotterdamu (Holandsko)
  • stavba nové železniční tratě v Bothnii (Švédsko)

reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist