https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-se-chysta-zakazat-hracky-z-pvc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise se chystá zakázat hračky z PVC

11.11.1999 10:00 | BRUSEL (EkoList)
Evropská komise dospěla ve středu 10. listopadu k závěru, že je třeba urychleně zakázat hračky z měkčeného PVC určené pro děti do tří let věku, u nichž se předpokládá, že je budou děti dávat do úst. Ftaláty, obsažené v hračkách z měkčeného PVC, představují podle Komise závažné riziko pro zdraví dětí.
 

Ftaláty se používají ke změkčování PVC. Při požití způsobují poškození jater, ledvin a varlat. Nebezpečná množství ftalátů se uvolňují, pokud děti hračky vyrobené z měkčeného PVC žvýkají. Vědecký výbor pro toxicitu, ekotoxicitu a životní prostředí (SCTEE) Evropské unie došel k závěru, že k eliminaci tohoto riziku nepostačují testy koncentrace ftalátů v hračkách.

Evropská komise proto zahájila proceduru, během které bude svůj požadavek na okamžitý zákaz těchto hraček konzultovat s Výborem pro naléhavé problémy, který tvoří zástupci členských států Evropské unie a který je zřízen na základě směrnice o bezpečnosti výrobků. Tato procedura by měla skončit během dvou týdnů. Zákaz hraček pak vstoupí v platnost po deseti dnech od definitivního schválení Evropskou komisí.

Ekologická organizace Greenpeace rozhodnutí Evropská komise přivítala, není však spokojena s tím, že se nevztahuje i na hračky, které nejsou určeny do dětských úst. Podle názoru SCTEE představují tyto hračky menší nebezpečí, neboť množství uvolněných ftalátů závisí na délce doby žvýkání.

Naopak britská vláda i britští výrobci hraček trvají na tom, že hračky z měkčeného PVC prodávané v Británii nepředstavují žádné zdravotní riziko.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist