https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-se-kvuli-rusko-ukrajinskemu-sporu-obava-o-dodavky-plynu-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu do EU

6.3.2018 02:00 (ČTK)
Ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. / Ilustrační foto
Ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise (EK) se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu nejen na Ukrajinu, ale také do Evropské unie. Komise je připravena stát se prostředníkem ve sporu, informovala v pátek Evropská komise. Její místopředseda Maroš Šefčovič oznámil, že se chystá telefonicky hovořit s ministry energetiky Ukrajiny a Ruska.
 

Evropská komise nyní mapuje situaci v evropské síti distributorů plynu. "Komise se však domnívá, že tato situace vyvolává obavy nejen o přímé dodávky zemního plynu na Ukrajinu, ale možná i o tranzit plynu do EU," uvedla v pátek Evropská komise ve svém prohlášení.

Komise proto vyzývá všechny zainteresované strany, tedy společnosti a příslušná ministerstva na Ukrajině a v Rusku, "k nalezení okamžitých řešení v souladu s rozhodnutími stockholmského arbitrážního soudu", uvedl exekutivní orgán EU.

Ruská společnost Gazprom v pátek oznámila, že okamžitě "zahajuje proceduru výpovědi" smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ruský plynárenský gigant podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu.

Evropská komise je připravena řídit trojstranný proces, jehož účinnost se už v minulosti osvědčila v situacích rozepře. Proto bude místopředseda Šefčovič telefonovat ministrům energetiky Ukrajiny a Ruska za účelem zhodnocení situace a dojednání nezbytných dalších kroků," oznámila Evropská komise.

Podle EK je důležité, aby jak Rusko, tak Ukrajina potvrdily své postavení dodavatelských a tranzitních zemí, "jak tomu bylo v uplynulých letech".

Šefčovič v pátek konstatoval, že kolísající dodávky ruského plynu určeného k tranzitu přes Ukrajinu do EU není nic nového a že Evropská komise a evropská síť provozovatelů přepravních soustav (ENTSOG) záležitost už loni řešily. V současné situaci, kdy panují nízké teploty a je vysoká poptávka po plynu, je však podle Šefčoviče nízký tlak plynu v soustavě "zvlášť problematický".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist