https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-ulevy-velkoodberatelum-elektriny-na-slovensku-jsou-v-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise: Úlevy velkoodběratelům elektřiny na Slovensku jsou v pořádku

9.7.2018 00:32 (ČTK)
Ceny elektřiny pro průmyslové firmy jsou na Slovensku jedny z nejvyšších v celé EU. / Ilustrační foto
Ceny elektřiny pro průmyslové firmy jsou na Slovensku jedny z nejvyšších v celé EU. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plán Slovenska snížit velkoodběratelům elektřiny odvody do Národního jaderného fondu neodporuje pravidlům Evropské unie o státní pomoci, oznámila dnes Evropská komise (EK). Některé velké průmyslové podniky tak od roku 2019 získají konkurenční výhodu. O kolik méně budou muset do Fondu zřízeného v roce 2006, aby financoval náklady na odstavování jaderných elektráren, odvádět, určí míra energetické náročnosti jejich provozu.
 

Národní fond financují ze svých odvodů koncoví odběratelé elektřiny. Slovensko chce odvody do něj snížit podnikům závislým na mezinárodním obchodu, jako jsou firmy vyrábějící ropné rafinované produkty a zpracovávající železo, ocel nebo hliník.

Bratislava chystané opatření předložila EK k přezkoumání podle pravidel EU upravujících státní podporu. Komise dospěla k závěru, že záměr je v souladu s unijními právem, protože se vztahuje na podniky, které by mohly ztratit konkurenceschopnost na mezinárodním trhu, a nepřiměřeně nenarušuje hospodářskou soutěž na jednotném evropském trhu.

Ceny elektřiny pro průmyslové firmy jsou na Slovensku jedny z nejvyšších v celé EU. Důvodem jsou kromě odvodů do Národního jaderného fondu také poplatky za distribuci elektřiny nebo podpora energie vyráběné z obnovitelných zdrojů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist