https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-voda-ke-koupani-je-v-zemich-eu-stale-kvalitni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise: Voda ke koupání je v zemích EU stále kvalitní

7.6.2019 00:22 (ČTK)
V rámci celé EU bylo monitorováno více než 21.000 koupališť a mořských pláží. Nejlepší vodu má Kypr, kde byla jako výborná ohodnocena voda v 99,1 procenta lokalit. Následuje Malta, Rakousko, Řecko a Chorvatsko. / Ilustrační foto
V rámci celé EU bylo monitorováno více než 21.000 koupališť a mořských pláží. Nejlepší vodu má Kypr, kde byla jako výborná ohodnocena voda v 99,1 procenta lokalit. Následuje Malta, Rakousko, Řecko a Chorvatsko. / Ilustrační foto
Voda na mořských plážích i vnitrozemských koupalištích si v zemích Evropské unie udržuje vysokou kvalitu. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné včera Evropskou komisí, podle níž více než 85 procent lokalit splňuje nejpřísnější kritéria a vodu tam lze označit za "výbornou". Česko se řadí mírně pod průměr unijních zemí, když do nejvyšší kategorie kvality vody spadají více než čtyři pětiny koupališť. Údaje se příliš neliší od statistik z minulých let.
 

V Česku pod monitoring Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) loni spadalo 153 koupališť. Celkem 81,7 procenta z nich mělo výbornou kvalitu vody, což je o desetinu procentního bodu méně než o rok dříve. V porovnání například s rokem 2014 je to však zlepšení o více než pět procentních bodů.

Výbornou či dobrou kvalitou se mohlo pochlubit 90,9 procenta českých koupališť, dostatečnou a špatnou vykázala shodně dvě koupaliště. Jako špatná byla loni hodnocena voda v jihočeském Staňkovském rybníku a v koupališti Mělice nedaleko Pardubic.

V rámci celé EU bylo monitorováno více než 21.000 koupališť a mořských pláží. Nejlepší vodu má Kypr, kde byla jako výborná ohodnocena voda v 99,1 procenta lokalit. Následuje Malta, Rakousko, Řecko a Chorvatsko. Na opačné straně žebříčku je Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a vůbec nejhorší Polsko, kde je výborná voda pouze na 28 procentech míst.

"Prostřednictvím kvalitních kontrol, podávání zpráv, monitorování a sdílení odborných znalostí budeme bez pochyby kvalitu našich oblíbených koupališť i nadále zlepšovat," uvedl v reakci na výsledky komisař pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vella.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist