https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-vodikove-clanky-se-budou-testovat-ve-snehu-i-tropech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise: Vodíkové články se budou testovat ve sněhu i tropech

14.7.2005 11:36 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropský komisař pro výzkum a vývoj Janez Potočnik otevřel minulý týden nová testovací zařízení v Institutu pro energetiku v nizozemském Pettenu. Tato zařízení jsou součástí snah Evropské komise poskytnout politikům a průmyslu nezávislé hodnocení chování vodíku a palivových článků, ať už jde o jejich efektivitu, bezpečnost, dopad na životní prostředí či spolehlivost.
 

V institutu se budou simulovat stejné podmínky, jaké budou v automobilu s palivovými články či vodíkovými nádržemi. Maria van der Hoeven, nizozemská ministryně školství, kultury a vědy, se také zúčastnila otevření zařízení.

"Všichni víme, že je třeba hledat čisté, bezpečné a dostupné zdroje energie, tím, že poptávka po energii stoupá a Evropa se stává stále závislejší na dovážené energii," říká komisař Potočnik. "Potenciál vodíku je velmi vzrušující a může být jedním prvkem v budoucí udržitelné energetické směsi. Komise chce vývojem těchto zařízení ukázat zřetelný závazek k využití tohoto potenciálu."

V minulosti získala otázka nutnosti zajistit spolehlivou a bezpečnou dodávku energie strategickou důležitost. Závislost na dovezené energii dělá Evropu zranitelnou kvůli kolísání cen ropy, ale i kvůli problémům s dodávkami, nemluvě o dopadu spalování fosilních paliv na životní prostředí. Přechod k vodíkové ekonomice je proto klíčovým článkem dlouhodobé energetické politiky EU.

Vědci v nizozemském institutu pro energetiku budou simulovat provozní podmínky palivových článků za všech předvídatelných podmínek, od arktických po tropické, od jízdy po dálnici po lesní terén. Také budou zkoumány realistické simulace rychlého plnění palivových článků (tisíce pokusů pro dobu méně než 3 minut na naplnění) a jejich pomalé vyprazdňování.

Komise vyvine standardizované testovací procedury palivových článků kvůli jejich harmonizaci pro všechny státy EU, ať už půjde o dopravní nebo stacionární zařízení. Komise už pomohla založit tzv. Platformu pro vodík a palivové články, která sdružuje průmysl, veřejné instituce a vědeckou obec. Platforma má za úkol vytvořit akční plán, který by nastínil konkrétní kroky a opatření nutná k posunu směrem k vodíkové ekonomice.

Institut pro energetiku v Pettenu, jako součást Spojeného výzkumného centra Evropské komise, poskytuje vědeckou a technickou podporu koncepci, rozvoji, zavádění a monitorování politických strategií evropské komunity ve vztahu k energetice. Zvláštní důraz je kladen na bezpečnost energetické dodávky a udržitelnou a bezpečnou výrobu energie.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist