https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-vyclenila-77-milionu-eur-na-pomoc-zemedelcum-v-cr-a-dalsich-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise vyčlenila 77 milionů eur na pomoc zemědělcům v ČR a dalších zemích Aktualizováno

9.7.2024 21:56 (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Evropská komise dnes navrhla uvolnit z rezerv 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy Kč) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku, v Rakousku a v Polsku, kteří byli nedávno postiženi nepříznivým počasím nebývalého rozsahu. Zároveň chce Komise podpořit také portugalské producenty vína. Členské státy návrh schválily, uvedla EK v tiskovém prohlášení.
 
"Podařilo se nám vyjednat pomoc od Evropské komise pro české pěstitele ovoce ve výši 15 milionů euro, tedy zhruba 378 mil. Kč. Další peníze přidáme z národních zdrojů. Jak jsem slíbil, české ovocnáře nenecháme padnout," napsal na sociální síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Pro Rakousko vyčlenila EK deset milionů eur, dalších 37 milionů dostanou polští zemědělci a 15 milionů připadne Portugalsku. Všechny země mohou tuto unijní podporu doplnit až o 200 procent z vnitrostátních prostředků.

Pomoc od EU pro české zemědělce tedy doplní ještě peníze z české státní pokladny. "Pracovně počítáme s částkou 100 milionů korun ze státního rozpočtu," uvedl dnes na tiskové konferenci ministr Výborný. Žádosti bude stát přijímat asi během září či října. Celkové škody dosáhly podle odhadů 1,3 miliardy Kč. "Ani zdaleka nebudeme schopni kompenzovat 100 procent škod. To jsem říkal od začátku," doplnil k tomu ministr s tím, že ovocnářům to nicméně pomůže přečkat nynější složité období. Podpora z EU by měla dorazit do konce kalendářního roku.

"Velké klimatické a tržní výkyvy, kterým tito zemědělci čelili, znovu ukazují, jak důležitá je silná zemědělská rezerva v rozpočtu společné zemědělské politiky (SZP), která posílí stabilitu tváří v tvář stále vážnějším a nepředvídatelnějším krizím," uvedl eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. "Stabilita našich zemědělců je základem stability naší společnosti. Komise je proto nyní i v budoucnu bude v jejich těžkých chvílích podporovat," dodal.

Česko, části Rakouska a části Polska zasáhly letos na jaře nebývalé mrazy, které po nezvykle mírných březnových teplotách výrazně zasáhly sady i vinice. V Polsku způsobily další škody i kroupy. "Vnitrostátní orgány budou rozdělovat pomoc přímo zemědělcům, aby jim nahradily jejich ekonomické ztráty," uvedla EK ve svém prohlášení. Rakousko, Polsko a Česko budou muset o rozdělené podpoře zpětně informovat unijní exekutivu a oznámit jí například kritéria pro výpočet jednotlivé podpory.

Platby farmářům v Česku, Rakousku a Polsku musí být podle Evropské komise provedeny do 31. ledna 2025, pro portugalské producenty vína platí termín do 30. dubna 2025.

Podle informací ČTK o podpoře pro farmáře dnes rozhodl Výbor pro společnou organizaci zemědělských trhů, ve kterém zasedají zástupci států EU a kterému předsedá zástupce Evropské komise. Nyní ještě vše musí formálně schválit kolegium komise a nařízení bude zveřejněno v úředním věstníku EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist