https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-rada-ekonomika-versus-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská rada: Ekonomika versus životní prostředí?

22.3.2005 16:15 | BRUSEL/PRAHA (EkoList)
Dnes večer začíná v Bruselu dvoudenní jednání Evropské rady, nejvyššího orgánu Evropské unie. Hlavy členských států EU mají na programu ekonomická i ekologická témata, mezi nimi revizi tzv. Lisabonské strategie a politiku EU v oblasti trvale udržitelného rozvoje a změn klimatu. Evropské nevládní ekologické organizace se obávají, že jednání Evropské rady dá signál k upřednostňování ekonomického růstu před ochranou životního prostředí.
 

Ekonomická témata zatím jasně dominují nad ekologickými v dosavadním zpravodajství o summitu i v sestavě delegátů. Přestože se na summitu má jednat o politice trvale udržitelného rozvoje a o budoucích opatření proti klimatickým změnám po roce 2012, summitu se spolu se šéfy vlád účastní vesměs jen představitelé ekonomických resortů.

Podle Evropské komise nepředstavuje návrh revidované Lisabonské strategie, zaměřené na podporu ekonomického růstu a vytváření pracovních míst, žádný ústupek od dosavadních ekologických závazků a je "plně konsistentní s trvale udržitelným rozvojem". Komise prý hodlá podpořit environmentální technologie a opatření na ochranu životního prostředí, snižování energetické náročnosti či spotřeby fosilních paliv mohou mít pozitivní efekt i na ekonomiku.

Podle Evropské kanceláře pro životní prostředí (EEB), která sdružuje téměř 150 nevládních organizací z 31 evropských zemí, však Evropská komise ve svých dokumentech vysílá jasné poselství: prioritou jsou pracovní místa a ekonomický růst; sociální otázky a ochrana životního prostředí mohou počkat.

EEB připomíná projev šéfa Komise Manuela Barrosa, který 2. února 2005 řekl v Evropském parlamentu: "Mám tři děti: ekonomiku, sociální otázky a životní prostředí. Jako každý moderní otec, jestliže jedno z mých dětí (míněna ekonomika - pozn. red.) onemocní, zanechám všeho a věnuji se mu, dokud se neuzdraví. Ale to neznamená, že ostatní děti miluji méně." Podle EEB si však Evropská komise neuvědomuje, že "hlučné ekonomické dítě" je jen nachlazené, zatímco tiché environmentální děcko je smrtelně nemocné a může ohrozit zdraví celé rodiny.

EEB ve své zprávě z 24. února představila řadu konkrétních požadavků, které by měly přispět k ochraně životního prostředí i ekonomickému růstu. Země EU by mj. měly zahájit ekologickou daňovou reformu, při zadávání veřejných zakázek požadovat výrobky a služby šetrné k životnímu prostředí, odbourat dotace, které mají negativní vliv na životní prostředí či podpořit vznik fondů rizikové kapitálu pro ekologické projekty.

Na kritice přístupu Evropské komise k Lisabonské strategii se EEB shodla i s Evropskou odborovou konferedací a Sociální platformou. Tyto tři organizace ve společném prohlášení odmítají přístup "nejprve růst, ostatní starosti později". Naproti tomu česká vláda ve své rámcové pozici pro jednání v Bruselu zdůrazňuje, že "Česká republika vítá návrh zaměřit Lisabonskou strategii na podporu růstu a zaměstnanosti, při zohlednění cílů udržitelného rozvoje. ČR si uvědomuje, že sociální soudržnost a vysoké environmentální standardy lze s úspěchem udržovat a rozvíjet pouze v prosperující ekonomice."


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist