https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-unie-chce-vyrazneji-pomoci-rustu-investic-v-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská unie chce výrazněji pomoci růstu investic v Africe

22.1.2019 23:57 | BRUSEL (ČTK)
Loni v září komise představila plán, který by měl v příštích pěti letech umožnit, aby v Africe vzniklo až deset milionů pracovních míst.
Loni v září komise představila plán, který by měl v příštích pěti letech umožnit, aby v Africe vzniklo až deset milionů pracovních míst.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | archiv Tomáše Tožičky
Evropská unie hodlá intenzivněji pomáhat hospodářskému rozvoji zemí Afriky, včetně snahy zajistit rozsáhlejší soukromé investice na kontinentě, který je pro EU z mnoha důvodů klíčový. Po prvním společném jednání ministrů zahraničí zemí EU a států Africké unie to novinářům řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.
 

Připomněla, že Evropská komise (EK) už loni na podzim navrhla vznik euro-africké aliance pro udržitelné investice a zaměstnanost. "Afrika jednoznačně potřebuje více soukromých investic, aby dokázala zajistit práci pro svou rostoucí mladou populaci," podotkla Mogheriniová.

Evropská unie dlouhodobě usiluje o to, nabídnout pomocí hospodářského rozvoje Afričanům alternativu k migraci do jiných zemí, často právě evropských.

Loni v září komise představila plán, který by měl v příštích pěti letech umožnit, aby v Africe vzniklo až deset milionů pracovních míst. Podobně jako v takzvaném Junckerově investičním plánu, kterým se komise snažila v minulých letech rozhýbat ekonomiku EU, by také v Africe kombinace grantů, úvěrů a záruk zásadním způsobem snížila rizika pro soukromé investiční projekty.

"Jde to ruku v ruce s kroky na africké straně, které zlepšují tamní podnikatelské prostředí," uvedla Mogheriniová.

Ministr zahraničí afrického státu Rwanda Richard Sezibera zdůraznil význam spolupráce mezi EU a Africkou unií na světových fórech. "Dospěli jsme jako kontinent a také naše partnerství musí dospět. Dnes jsme vstoupili na novou cestu a budeme koordinovat své odpovědi na celosvětové výzvy," prohlásil.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po schůzce novinářům řekl, že první setkání ministrů zahraničí obou stran signalizuje rostoucí význam Afriky pro Evropu.

"Je to kontinent, který má řadu problémů, ale také obrovský potenciál v oblasti obchodu, investic. My bychom chtěli urychlit naplňování investičního plánu pro Afriku a také více přispívat ke stabilitě a bezpečnosti v klíčových regionech, například v Sahelu," uvedl. Připomněl, že Česká republika je aktivní v rámci výcvikové mise EU v Mali a své působení by mohla i rozšířit.

Podle odhadů by měl do roku 2050 počet obyvatel Afriky stoupnout na 2,5 miliardy z nynějších zhruba 1,2 miliardy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist