https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-unie-mozna-zvysi-podporu-bionafty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská unie možná zvýší podporu bionafty

23.7.2001 19:31 | PRAHA (ČIA)
Podíl bionafty na trhu pohonných hmot v rámci Evropské unie (EU) by měl v roce 2010 dosáhnout deseti procent. Informuje o tom dnešní vydání bulletinu Agra Fact, který je přílohou evropského zemědělského týdeníku Agra Europe.
 

Evropská komise je podle Agra Fact "před uzavřením nové podpory bionafty", která by měla znamenat v rámci EU celkem 75 tisíc pracovních míst. ČR je přitom v dokumentu hodnocena pro ostatní, a to i kandidátské země, jako "vzorová".

Podporu výroby bionafty odstartovala ČR v letech 1993 až 1995 v rámci takzvaného Oleoprogramu. Investice ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun tehdy znamenala především výstavbu zpracovatelských kapacit na řepku pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO). V současné době činí roční výrobní kapacita MEŘO v ČR přibližně 90 tisíc tun, což znamená zpracování zhruba 270 tisíc tun řepky olejné. V loňském roce se v ČR vyrobilo asi 70 tisíc tun MEŘO.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist