https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-kongres-ochranarske-biologie-hlasa-do-sveta-poselstvi-z-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský kongres ochranářské biologie hlásá do světa Poselství z Prahy

7.9.2009 11:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Praze proběhl 2. Evropský kongres ochranářské biologie (ECCB 2009). Na 1200 biologů z 65 zemí celého světa minulý týden diskutovalo o významu ochrany biologické rozmanitosti. Výstupem kongresu je deklarace, tzv. Poselství z Prahy, adresovaná evropským ministrům životního prostředí.
 

Bělověžský prales
Letošní hlavní téma kongresu byl pokračující úbytek biodiverzity.
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

Vědecký základ pro rozhodování politiků

Program kongresu přiblížil Petr Zasadil z Fakulty životního prostředí ČZU: "Jednali jsme například o ekonomických důsledcích pokračujícího úbytku biodiverzity, o problémech, spojených s šířením invazivních druhů rostlin i živočichů. Závěrečná deklarace se rovněž věnuje souvislostem s intenzivním zemědělstvím nebo s pokračujícím úbytkem volné půdy v krajině, kterou zabírají příměstské oblasti plné výrobních, obchodních a skladových areálů."

"Celý problém úbytku biodiverzity ještě umocňuje fakt, že se nacházíme uprostřed probíhajících klimatických změn," dodal náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

Podle Barbary Livoreil z Evropské sekce SCB je cílem deklarace poskytnout informace, důkazy, fakta - zkrátka vědecký základ pro rozhodování politiků. Ti by měli takové informace od vědců brát vážně, jinak riskují, že jejich rozhodnutí budou špatná.

Nezasahovat proti kůrovci!

Dalším výstupem setkání vědců je otevřený dopis premiéru Janu Fisherovi ohledně aktuálního managementu horských lesů v Národním parku Šumava.

Pelc rovněž poděkoval vědcům, že se vyjádřili k problematice (ne)zasahování proti kůrovci v horských smrčinách v Národním parku Šumava. "Šumava je unikátní přírodní území nejenom v českém, ale v evropském kontextu. Bylo evidentní, že musí být součástí témat kongresové diskuse," říká Martin Dietrich. ECCB 2009 nakonec věnoval diskusi k Šumavě celý jeden diskusní blok. Výsledkem byl text, kterým se 1200 zúčastněných biologů obrátilo formou otevřeného dopisu na českého premiéra Jana Fischera. (Otevřený dopis vědeckého kongresu pro českého premiéra Jana Fischera ohledně Šumavy).

Kongres pořádala v Praze Česká zemědělská univerzita (ČZU) a Society for Conservation Biology (SCB) pod záštitou evropského komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase a českého ministra životního prostředí Ladislava Mika.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist