https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-tyden-mobility-co-se-bude-dit-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský týden mobility: Co se bude dít v Praze?

16.9.2004 15:19 | PRAHA (EkoList)
Evropský týden mobility (ETM) právě začal. Kampaň, která má Evropanům ukázat alternativy k individuální dopravě, potrvá až do středy 22. září, na kterou je vyhlášen Evropský den bez aut. Letos se k ETM připojilo 951 evropských měst a 25 českých měst. Během tohoto týdne je pro občany pořádaná celá řada akcí a aktivit.
 

Hlavní město Prahu čeká pestrý program (více viz dole), na kterém se spolupodílí jak magistrát, tak i neziskové organizace a občané. Účastníci občanské iniciativy Auto*Mat dnes otevřením veřejné výstavy v univerzálním prostoru NoD v Dlouhé ulici tento program zahájili.

Na výstavě, která potrvá do konce Evropského týdne mobility, najdete díla Davida Černého, Lukáše Rittsteina, Martina Zeta, Petra Vrány a Milana Kunce. Všechna díla se kritickým způsobem vztahují k problematice automobilismu, poukazují na fetišistický vztah k autům jako symbol lidské individuální svobody, která je však jen iluzí. "Výstava je vlastně vyústěním konfliktu touhy po pohodlí se svědomím," vysvětlil důvody vzniku výstavy Martin Zeit.

Jan Bouchal z Auto*Matu zahajuje výstavu k problematice dopravy.
Foto: Martin Mach/EkoList

Dnes se také mohou zájemci nechat zdarma svézt vlakem po pražských železnicích. Vlak odjíždí z Masarykova nádraží v 15 hodin. Pokud vlak nestihnete, můžete si v prostorách nádraží prohlédnout výstavu zaměřenou na městskou dopravu a její rozvoj.

Auto*Mat ještě dnes zve na poklidnou cyklistickou projížďku Prahou. Odjíždí se z náměstí Jiřího z Poděbrad v 18 hodin a pojede se směrem do centra města, jízda končí v Kafárně na kus řeči v Bezručových sadech. Prahou pojedou mimo jiné výtvarník David Černý, hudebník Jan P. Muchow s ženou, herečka Kateřina Winterová, režisér Vít Janeček s ženou i dítětem, filosof Tomáš Marvan, novinář Martin Kontra a další osobnosti veřejného života. Jízda je vhodná i pro koloběžky a bruslaře.

Petr Muchow dnes při zahájení výstavy vyjádřil podporu akcím během ETM. "To, že mám auto ještě neznamená, že s ním musím jezdit každý den," řekl o svém vztahu k autu a pokračoval: "Doufám, že tyto akce ukáží lidem, že autem nemusí jezdit pořád, na každý nákup."

Auto*Mat je projekt otevřený všem občanům, kterým není lhostejná dopravní situace v Praze. "Původně jsem chtěl jen natočit dokument o automobilismu, ale to jsem ještě netušil, jak velký je automobilismus problém," říká Martin Mareček. "Auto*Matu vnímám jako civilní, osobní vyjádření mého postoje k autům ve městech."

Pokud hodláte na Evropský den bez aut nechat svůj vůz doma, pak se můžete připojit k více jak třem stovkám lidí, kteří toto své předsevzetí stvrdili i na internetových stránkách Auto*Matu. Mezi signatáři jsou kromě obyčejných lidí i známé osobnosti jako například ministr životního prostředí Libor Ambrozek, filozof Erazim Kohák, ale i poslanci a senátoři.

V Evropský den bez aut podpoří i pražský primátor Pavel Bém, který si na vlastní kůži vyzkouší, jak vypadá pracovní den, když vymění auto za kolo. Od svého bydliště v Praze 6 vyjede ráno na kole a přes Karlův most dojede k budově Nové radnice na Mariánském náměstí. Celý svůj denní program pak hodlá absolvovat na kole.

Hlavní město Praha zřídí během Evropského týdne mobility dočasnou telefonní informační linku. Linka má číslo 800 100 991 a bude v provozu ve dnech: 16. 9. 2004 až 17. 9. 2004 v době od 08,00 h do 16,00 h, a 20. 9. 2004 až 22. 9. 2004 v době od 08,00 h do 16,00 h. Cílem zřízení této linky je umožnit občanům, případně návštěvníkům Prahy, spolupodílet se svými podněty, návrhy a doporučeními na zlepšení dopravní situace v Praze, a to zejména v problematice vztahující se k bezpečnosti dětí, chodců, cyklistů a dalších účastníků provozu na komunikacích. Občané mohou upozorňovat např. na zjištěné závady městských komunikací, na vadné a chybějící dopravní značení, na závady a problémy spojené se seřízením světelných křižovatek, na nebezpečná místa v městské hromadné i individuální dopravě, na nebezpečné přechody, na problematická křížení cyklistických stezek s komunikacemi a na řadu dalších skutečností ovlivňujících bezpečnost všech občanů a návštěvníků našeho hlavního města. Dotazy a podněty občanů budou vyřizovat specialisté z oddělení dopravního inženýrství dopravního inspektorátu Policie ČR, Správy hl. m. Prahy.

Akce k Evropskému týdnu mobility v Praze:

Pátek 17. září bude pod heslem Bezpečné ulice pro děti. Program bude zaměřen na děti a dopravní výchovu a bude se odehrávat v Praze 6 na mobilním dopravním hřišti.

V sobotu 18. září bude Druhý den veřejné dopravy. Konkrétně půjde o den otevřených dveří Dopravního podniku. Po zhruba pěti letech bude opět zpřístupněno depo metra Zličín, tramvajová vozovna Vokovice a autobusová garáž Řepy.

V neděli 19. září bude od 9 hodin do 16 hodin uzavřeno Smetanovo nábřeží v oblasti od Národního divadla po Platnéřskou ulici. V tento den bude zřízena speciální lodní linka mezi centrem města a zoologickou zahradou v Praze Troji. Během dne bude na nábřeží k vidění i řada zvířat z pražské zoo. Od půl desáté do půl jedné bude na Smetanově nábřeží probíha akce Pražských matek s názvem Tempo 30. Půjde o názornou demonstraci toho, jak se mění brzdné dráhy při rychlostech 50 a 30 kilometrů za hodinu a jaké následky může tento rozdíl mít pro chodce.

V pondělí 20. září bude Třetí den veřejné dopravy, během něhož bude probíhat řada soutěží a informačních kampaní v oblasti Výstaviště a Stromovky. Od výstaviště se můžete vydat do Střešovické vozovny, kde je muzeum pražské městské hromadné dopravy, vstup zdarma.
Večer můžete zavítat do univerzálního prostoru NoD v Dlouhé ulici, kde bude komponovaný večer Dopravní alternativa pro Prahu. Od 18:00 uvidíte dopravní dokument "Jak lidi převézt", který rozkrývá, jak se americké společnosti General Motors podařilo postupně zlikvidovat veřejnou dopravu v amerických městech a vnutit lidem styl života, který nechtěli. Následovat bude krátká prezentace fotografiií, které výmluvně charakterizují dopravu v Praze. V 19:15 začne debata se zástupci Českého sdružení dopravních nehod. Od 20:15 půjde pásmo dokumentárních filmů (Pohyb vlastní silou, Můj život po dopravním kolapsu, Zvuk ticha).

V úterý 21. září bude pokračovat program Bezpečné ulice pro děti, tentokrát zaměřený na bezpečnou dopravu a bezpečnost silničního provozu. Akce se bude konat na Praze 3.
Večer můžete opět navštívit komponovaný večer v univerzálním prosotru NoD v Dlouhé ulici. Od 18:00 se můžete zúčastnit přednášky Udržitelné a neudržitelné trendy v dopravě. Od 19:00 bude Tomáš Kramár rozkrývat konkrétní příklady korupce spojené nejen s oblastí dopravy v Praze. Od 20:00 půjde pásmo dokumentárních filmů - Jak lidi převézt, Pohyb vlastní silou, Můj život po dopravním kolapsu.

Ve středu 22. září je Evropský den bez aut. Praha spolu s Auto*Matem pořádá na náměstí Jana Palacha kulturní akce. Můžete zde najít pouliční divadlo, shlédnout různé happeningy, zkusit si jiný svět vozíčkářů a nevidomých, využít služeb poradny pro cyklistiku ve městě.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist