https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsky-tyden-mobility-praha-na-den-uzavre-smetanovo-nabrezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský týden mobility: Praha na den uzavře Smetanovo nábřeží

26.8.2004 10:31 | PRAHA (EkoList)
V týdnu od 16. do 22. září se u nás - stejně jako v dalších zemích Evropské unie - uskuteční Evropský týden mobility (ETM), letos v duchu hesla "Bezpečné ulice pro děti". Cílem ETM je upozornit občany na problematiku automobilové dopravy a nenásilně jim doporučit možnost používat jiný druh dopravy, než právě osobní automobil.
 

Akce se spoléhá především na aktivitu městských úřadů a magistrátů. Každé město, které se do ETM zapojí, musí podepsat tzv. Chartu ETM. Tím se mimo jiné zavazuje k uskutečnění alespoň jednoho trvalého opatření, které povede k omezení aut ve prospěch jiných způsobů dopravy. Města také mají poslední den ETM vyhlásit Evropský den bez aut (EDBA) a vyhradit jednu nebo více oblasti výhradně pro bezautomobilovou dopravu. Vznik Evropského dne bez aut (EDBA) iniciovala Evropská komise v roce 2000 a od té doby patří k významným dnům Evropy v ochraně životního prostředí.

Hlavní město Praha Chartu ETM dosud nikdy nepodepsalo a nepodepíše ji ani letos. Přesto se k aktivitám ETM připojí různými akcemi a programy pro veřejnost. Pro Pražany se chystá i úplná novinka - jak sdělil EkoListu pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner, je na neděli 19. září připravováno uzavření Smetanova nábřeží v úseku Národní divadlo - Křižovnické náměstí a části ulice Křižovnické po křižovatku s Platnéřskou ulicí pro individuální dopravu.

"Důvodem, proč byla vybrána neděle, je především skutečnost, že vzhledem k dosud neukončené výstavbě alespoň podstatné části Pražského a Městského okruhu nelze v pracovní dny realizovat uzavírky výše dotčených komunikací, ke kterým neexistuje alternativní objízdná trasa," říká Radovan Šteiner.

Pražský primátor Pavel Bém se na tiskové konferenci 10. srpna shodl s náměstkem Janem Bürgermeistrem, že tento den budou buď jezdit na kole nebo chodit pěšky. "Nejkrásnější by bylo, kdybychom se k tomu připojili všichni, všichni Pražáci – já bych byl překvapený, kdyby najednou Prahou nejezdila auta," podotkl Jan Bürgermeister.

Jestli bude během ETM nebo alespoň v Evropský den bez aut pražská veřejná doprava zdarma, nám radní Šteiner nemohl říci s tím, že tato rozhodnutí mají přímý dopad do rozpočtu hl.m. Prahy a dosud nebyla projednána v Radě hl. m. Prahy. Nicméně v této souvislosti uvedl, že i v letošním roce chystá Magistrát pro občany a návštěvníky Prahy balíček různých opatření.

Kromě akcí, které bude pořádat město, se do ETM zapojí i nevládní organizace a občanské iniciativy. Pražské matky chystají dopravněvzdělávací akci pro prvňáčky, aktivisté z iniciativy Auto-Mat plánují na celý týden řadu akcí - ve čtvrtek 16. září pojede z náměstí Jiřího z Poděbrad cyklojízda, v pondělí 20. a úterý 21. září budou v univerzálním prostoru NoD v Dlouhé ulici komponované tématické večery, na Evropský den bez aut 22. září chystají kulturně vzdělávací akci na náměstí Jana Palacha. „Jednoduše řečeno chceme v praxi zhmotnit hlavní myšlenku Dne bez aut. Totiž jeden den v roce naplnit zábavou a kulturou městský prostor, který jinak patří především automobilům. Naším cílem je proměnit náměstí, chodník a ulici z dopravního uzlu na místo pro setkávání lidí. Místo, kde naleznou zábavu, odpočinek, informace, ale zároveň uvidí své město v jiném světle - bez všudypřítomných aut,“ vysvětluje smysl akce jeden z iniciátorů Jan Bouchal.

V letošním roce Chartu ETM podepsala města Boskovice, Bohumín, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Chrudim, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Ostrava, Olomouc, Písek, Telč a Třebíč. Města Karviná a Prostějov se zapojí do Evropského dne bez aut.

"Od roku 2002, kdy se EDBA a ETM poprvé konalo v ČR, se počty měst každoročně zvyšují. V roce 2002 se zúčastnilo šest měst, loni 13 měst, z toho 10 se zapojilo jak do EDBA, tak do ETM," říká koordinátorka akce pro ČR Eva Veverková a dodává: "Potěšující je, že letos se - sice bez podpisu Charty, ale přece - do EDBA a ETM poprvé zapojí i velká města jako Plzeň nebo Zlín."

Města, která nemohou podepsat Chartu, ale mají o podobné akce zájem, se mohou ve stejný den připojit ke Dni bez aut, který již po dvanácté pořádají Děti země.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist