https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsti-zamestnavatele-chteji-presneji-vymezit-dohody-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropští zaměstnavatelé chtějí přesněji vymezit dohody o klimatu

8.11.2000 15:31 | PRAHA (EkoList)
Evropská federace zaměstnavatelů varovala v pondělí vlády evropských zemí před podepsáním mezinárodní dohody o klimatu, aniž by její jednotlivé části byly co nejdetailněji vymezeny.
 

Uzavření mezinárodní dohody o zastavení změn klimatu v důsledku vlivu skleníkových plynů mezi EU a ostatními smluvními stranami by mělo proběhnout v příštích čtrnácti dnech na konferenci v nizozemském Haagu. Tato dohoda je považována za rozhodující krok k uvedení v platnost Kjótského protokolu.

Tento protokol o změnách klimatu z prosince 1997 ukládá ekonomicky vyspělým státům snížení vlastních emisí skleníkových plynů (CO2, metan) do období 2008 - 2012 v průměru nejméně o 5 %. Proces ratifikace protokolu parlamenty signatářských zemí ale pokračuje jen velmi pomalu - zatím jej neratifikovala žádná z ekonomicky rozvinutých zemí. Generální tajemník UNICE (organizace průmyslově rozvinutých států Evropy) Dirk Hudik prohlásil ve svém proslovu 6. 11. 2000, že před provedením ratifikace Kjótského protokolu by se měla nejprve upřesnit pravidla, jak tato smlouva bude vlastně fungovat.

Některé části (např. obchodovatelné emise, které protokol umožňuje) by měly mít řádně definovaná pravidla dříve, než si sami členské země "dovolí" podle protokolu jednat, uvádí UNICE. Proti stanovisku UNICE podporovanému EU se staví skupina států v čele s USA.


reklama

 
Irena Jeřábková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist