https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-eu-zaznamenali-pokrok-u-domacich-bramboraru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti EU zaznamenali pokrok u domácích bramborářů

20.4.2001 20:28 | HAVLÍČKŮV BROD (ČIA)
Návrh závěrečné zprávy k výsledkům šetření komisařů Evropské unie (EU) obdrželi v těchto dnech k připomínkování představitelé českých bramborářů. Jak ČIA informoval předseda Ústředního bramborářského svazu ČR se sídlem v Havlíčkově Brodě František Novák, lednová týdenní mise komisařů byla zaměřena na kontrolu opatření proti karanténním chorobám a škůdcům.
 

Česká strana by nyní měla na základě připomínek urychleně vypracovat akční program, který odešle zpět evropským komisařům. Ti potom předají oficiální závěrečnou zprávu stálému fytosanitárnímu výboru EU v Bruselu, který rozhodne, zda může být ČR označena za zemi bez rizika.

Zpráva bylo podle informací Nováka uvádí, že česká strana učinila od posledního šetření odborníků z EU v roce 1996 významný pokrok v kontrole a eredikaci opatření proti bakteriální kroužkovitosti, ale v některých krocích se opatření neshodují s postupy, obvyklými v zemích unie. Akční program by tedy měl reagovat na doporučení evropských odborníků a měl by zabezpečit další pokrok v eredikaci. "Například v karanténním území už se nebude moci vyrábět žádná sadba, a konzumní brambory se budou moci pěstovat pouze z certifikované sadby," upřesnil Novák. Na zmírnění ekonomických dopadů na takto dotčené podniky však budou bramboráři prosazovat zavedení státní dotace na nákup certifikované sadby.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist