https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-se-shodli-na-vystavbe-lanovky-az-na-vrchol-snezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti se shodli na výstavbě lanovky až na vrchol Sněžky

15.9.2001 15:02 | PEC POD SNĚŽKOU (ČIA)
Experti zpracovávající studii EIA o vlivu stavby lanovky na Sněžku na životní prostředí se shodli na výstavbě celé nové lanovky až na Sněžku. Podle starosty Pece pod Sněžkou Tomáše Paduchy to vyplývá z dosud dokončené části studie. Celá studie bude hotová koncem září.
 

"Studie EIA byla téměř dokončena, zbývá asi pět procent. Odborníci, kteří ji zpracovali, nás příští týden seznámí se svými závěry, aby mohly být posouzeny aspekty výstavby nové lanovky," sdělil ČIA starosta. V úterý 18. září se proto na krajském úřadě Královéhradeckého kraje sejdou zástupci Pece pod Sněžkou, společnosti Lanová dráha Sněžka (LDS), Správy KRNAP a zpracovatelé studie.

Právě délka lanovky byla sporným bodem. Zatímco Pec pod Sněžkou a společnost LDS chtějí stavbu lanové dráhy až na nejvyšší vrchol Krkonoš, ochránci a správa parku by raději viděli stavbu nové dráhy jen na Růžohorky.

Po dokončení studie bude následovat veřejné projednávání stavby a poslední slovo bude mít ministerstvo životního prostředí, které bude muset kvůli případné stavbě udělit výjimku. Podle již zpracovaného projektu výstavby nové lanové dráhy by se nejdříve stavěl první úsek z parkoviště v Peci pod Sněžkou na Růžohorky. Ten by společnost LDS přišel na 150 až 160 milionů korun s návratností zhruba osm let. Druhá etapa by představovala stavbu lanovky z Růžohorek na Sněžku, přičemž ta by začala zhruba pět let po stavbě prvního úseku a finanční náklady by podle Paduchy byly obdobné jako u úseku prvního.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist