https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expozice-znacky-radegast-v-zemedelskem-muzeu-je-k-videni-on-line
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expozice značky Radegast v zemědělském muzeu je k vidění on-line

28.3.2021 01:16 | OSTRAVA (ČTK)
V hlavní části on-line prohlídky si návštěvníci projdou v chronologické ose dějiny pivovaru, které jsou doplněny o tematickou složku. Ilustrační foto
V hlavní části on-line prohlídky si návštěvníci projdou v chronologické ose dějiny pivovaru, které jsou doplněny o tematickou složku. Ilustrační foto
Expozice pivovaru Radegast v ostravské pobočce Národního zemědělského muzea, která připomíná padesátiletou historii značky, je k vidění on-line. Výstava, která měla končit v létě, se navíc prodlužuje se do konce roku. ČTK to řekla mluvčí muzea Jitka Taussiková. Důvodem jak virtuální prohlídky, která je v pobočce jediná, tak i oddálení konce jsou protiepidemická opatření, jejichž vinou jsou muzea od loňského března většinu času uzavřená. Výstava byla zahájena v září a značně ji poznamenala epidemie, přístupná byla jen několik týdnů.
 

Expozice ukazuje třeba exportní krabici z pozůstalosti partyzánského velitele nebo původní velkoformátové logo pivovaru Radegast od tajemného autora. Virtuální prohlídka je k vidění na webech www.radegast.cz i www.nzm.cz.

Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích se připravovala téměř dva roky. Artefakty pro ni se hledaly nejen v archivech, ale také u sběratelů a fanoušků piva Radegast, kteří si tyto věci doma pečlivě schovávají. "Přišlo nám to jako obrovská škoda, že jsou tyto unikátní exponáty, a s nimi spojené příběhy, již téměř půl roku uzavřeny za dveřmi muzea. Proto jsme spolu s muzeem tuto expozici zpřístupnili všem zájemcům alespoň ve virtuální podobě," dodal manažer značky Marek Grabovský.

Virtuální prohlídka obsahuje, mimo audiovizuálních složek, všechny prvky a části výstavy, která byla zahájena 18. září 2020 zároveň se slavnostním otevřením nové pobočky Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích.

V hlavní části on-line prohlídky si návštěvníci projdou v chronologické ose dějiny pivovaru, které jsou doplněny o tematickou složku. Celému prostoru navíc dominuje kopie sochy boha Radegasta. Autorem původního originálu ze 30. let je slavný sochař Albín Polášek. V roce 1998 uhradil pivovar Radegast náklady na zhotovení žulové kopie sochy, která dosud stojí na vrcholu Radhoště.

"Jeden z mnoha zajímavých příběhů se váže k lepenkové krabici určené pro ruský trh, v tehdejším Sovětském svazu. Tu jsme zakoupili v ruské Ufě na místním aukčním serveru a pivo na ní nese název Radhost, stejně jako všechno ostatní proexportní pivo Radegast z tehdejší doby," uvedl kurátor Národního zemědělského muzea a autor výstavy František Švábenický.

Krabice podle něj pochází z pozůstalosti sovětského důstojníka Dajana Murzina, který v závěru druhé světové války působil v Protektorátu Čechy a Morava jako velitel 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky. Ta operovala mimo jiné na území Beskyd. "Jak se však pivo z tohoto regionu dostalo k němu domů, zůstává otázkou," doplnil Švábenický.

K vidění je také původní logo pivovaru o rozměrech 385 na 200 centimetrů, které viselo v Nošovicích od roku 1974 do roku 2019 a jehož autor zůstává neznámý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist