https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expozici-ceska-reka-v-plzenske-zoo-doplnila-rocni-vydra-bonifac
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expozici Česká řeka v plzeňské zoo doplnila roční vydra Bonifác

7.8.2016 12:24 | PLZEŇ (ČTK)
Zhruba roční samec vydry říční Bonifác doplnil expozici Česká řeka v plzeňské zoologické zahradě. Vydry chovala zoo v expozici představující tok Úhlavy už dříve, dokonce se zde jako v první zoo v ČR podařilo jednou odchovat mládě. Bonifác, který pochází ze záchranné stanice Pavlov na Vysočině, nahradil předchozího samce, jenž stářím uhynul. Stane se partnerem jedenáctileté samice Lucie, řekla ČTK chovatelka Miroslava Palacká.
 

Bonifáce přinesli lidé do záchranné stanice jako maličké osiřelé mládě. S jeho odchovem byly zpočátku potíže a chvíli to vypadalo, že nepřežije, protože byl malý a nepřibýval na váze. Pomohla až osmiletá fena jezevčíka Eliška, která se o něj starala a malá vydra začala prospívat. Jeho fixace na lidi a na psa je podle Palacké i jedním z důvodů, proč nemůže být Bonifác vypuštěn do přírody.

Vydry patří v zoo k nejoblíbenějším zvířatům. Hlavně děti u jejich prosklené nádrže vydrží stát dlouhou dobu a pozorovat salta, piruety, kotrmelce, plavání na zádech a další triky, kterými se šelmičky neustále baví. "Bonifác je aktivní skoro pořád. Z bezpečnostních důvodů ho zavíráme na noc do ubikace. Hned ráno, jak se pustí, začne šmejdit po expozici," řekla Palacká. Hlasitými zvuky se také domáhá potravy. "Střídáme mu krmné myši, ryby, kuřátka a jako specialitu má rád psí granule," uvedla chovatelka.

Expozice Česká řeka vznikla v roce 2008 a patří ke specialitám zahrady. Část řeky ukazuje tradici českého rybníkářství. Expozice sestává z deseti vodních nádrží. "Na sto metrech je zdokumentováno sto kilometrů řeky, jsou tady všechna čtyři rybí pásma. Česká řeka má dva klenoty, dva taháky - jednak jsou to vydry říční a jednak je to velký rybník, kde jsou obří štiky, kapři, sumci a další ryby," uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist