https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/falsovaly-se-dokumenty-pri-stavbe-temelina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Falšovaly se dokumenty při stavbě Temelína?

28.8.2000 14:32 | PRAHA (EkoList)
Trestní oznámení na neznámého pachatele pro padělání dokumentů a obecné ohrožení dnes podala ekologická organizace Greenpeace. Podle jejích zástupců došlo totiž při stavbě Jaderné elektrárny Temelín (JETE) k falšování stavební dokumentace. Má se jednat o dokumenty zachycující montáž chladícího potrubí k reaktorové nádobě JETE. Údajně nesprávně provedená oprava nebyla podle ekologických aktivistů ani řádně zdokumentovaná. Případná porucha chladícího zařízení reaktoru by přitom mohla být kritická.
 

Podle informací Greenpeace nebylo možno při navaření chladícího potrubí k reaktorové nádobě odstranit okolní teplem ovlivněný materiál, tak jak to nařizují předpisy. Potrubí bylo totiž příliš krátké. Pokud se něco takového stane, hrozí údajně podobný postup podstatným zvýšením křehkosti materiálu, vznikem trhlin a následným utržením celého sváru. Vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní potrubí v celém chladícím okruhu napojené přímo na reaktorovou nádobu, mohla by nehoda na chladícím potrubí znamenat jadernou havárii s nedozírnými následky.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) však žádné podobně alarmující informace nezná. EkoListu to dnes potvrdil Vratislav Fajman z tiskového oddělení SÚJB. "Podle našich materiálů proběhla oprava chladícího potrubí v roce 1994 v pořádku, nemáme žádné informace, podle nichž by bylo třeba zastavit stavbu JETE," řekl Fajman EkoListu. Stanovisko SÚJB tedy zůstává stejné jako minulý týden, kdy v dopise napsala předsedkyně SÚJB Dana Drábová řediteli české pobočky Greenpeace Jiřímu Tutterovi, že inkriminovaná oprava proběhla řádným způsobem. "Byla tam i naše inspekce. Greenpeace neustále tvrdí, že mají jakési zásadní informace, zpochybňující bezpečnost Temelína. Pokud s něčím takovým přijdou, my to samozřejmě okamžitě prošetříme," dodává Vratislav Fajman.

Mohlo by se tak stát hned zítra dopoledne na schůzce expertů SÚJB se zástupci Greenpeace. "Řekli jsme Greenpeace, ať si přivedou kohokoli, kdo má nějakou důvodnou pochybnost," říká mluvčí Fajman. Schůzku EkoListu potvrdil i ředitel Greenpeace Jiří Tutter.

Zatím ovšem Greenpeace odmítají zveřejnit i zdroj svých informací. "Nemáme důvod nevěřit našim zdrojům a jsme přesvědčeni, že vyšetřením záležitosti se falšování dokumentů potvrdí. Opětně vyzýváme premiéra jako předsedu bezpečnostní rady státu a žádáme SÚJB, aby v dané situaci zastavili veškeré práce vedoucí k aktivaci paliva.," říká Jiří Tutter.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist