https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fao-ocenila-brazilske-sberace-kvetu-za-ohleduplnost-k-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FAO ocenila brazilské sběrače květů za ohleduplnost k přírodě

24.3.2020 00:15 (ČTK)
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zařadila nově na seznam celosvětově významného dědictví v oblasti zemědělství způsob práce místního obyvatelstva v brazilském pohoří Espinhaço.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zařadila nově na seznam celosvětově významného dědictví v oblasti zemědělství způsob práce místního obyvatelstva v brazilském pohoří Espinhaço.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | fao.org
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zařadila nově na seznam celosvětově významného dědictví v oblasti zemědělství způsob práce místního obyvatelstva v brazilském pohoří Espinhaço. Brazílie se tak poprvé dostala do skupiny 22 států, v nichž FAO oceňuje činnost 59 zemědělských komunit. Jak informovala agentura AFP, z evropských zemí je ve skupině Španělsko, a to baskické údolí Aňana známé produkcí soli, a vinice v Axarquíi na jihu země.
 

V horském pásu Espinhaço ve východobrazilském státě Minas Gerais se nacházejí savany s velkým počtem rostlinných druhů. Tato místa se podílejí na regulaci dešťových srážek v regionu. Místním lidem se říká sběrači květů. Dokázali zachovat fungující způsob zemědělství spočívající ve sběru květin, pěstitelství a chovu dobytka. Tyto činnosti provozují ve všech horských pásmech až do nadmořské výšky 1400 metrů. Životní styl přechází z generace na generaci a díky tomu si místní lidé stále dokážou zajistit obživu.

"Místní komunity díky své hluboké znalosti přírodních cyklů, ekosystému i místní flory dokázaly zachovat všechny druhy zemědělské činnosti přizpůsobené k typu půdy, geografickým i klimatickým podmínkám a zajistit si soběstačnost," sdělil Jošihide Endo z FAO.

Domorodci se věnují sběru i zpracování místních květin, chovají dobytek podél migračních tras používaných po staletí, sbírají i ovoce, semena, léčivé byliny a v nižších pásmech krajiny udržují zahrady i pole.

V pohoří Espinhaço se pěstuje 90 druhů zemědělských rostlin včetně ovocných stromů, zeleniny a lanýžů.

Seznam FAO, na němž jsou zemědělsky mimořádně úspěšné a k přírodě ohleduplné komunity, zahrnuje 33 míst v Asii, tří v subsaharské Africe a další na severu Afriky, na Blízkém východě a v Latinské Americe i ve Španělsku.

Jak uvádí AFP, ocenění Brazilců je významné s ohledem na zemědělskou politiku jejich současné vlády, která prosazuje intenzivní hospodaření a pěstování ve velkém. Očekává se, že Brazílie letos poprvé překoná Spojené státy v produkci sóji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist