https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farar-v-siere-leone-nasel-jeden-z-nejvetsich-diamantu-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farář v Sieře Leone našel jeden z největších diamantů světa

18.3.2017 01:30 (ČTK)
Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč). Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. / ilustrační foto
Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč). Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. / ilustrační foto
Na severovýchodě Sierry Leone místní farář objevil jeden z dvaceti největších surových diamantů na světě. Drahokam, který váží 709 karátů, byl z bezpečnostních důvodů prozatím uložen do trezoru sierraleonské centrální banky. Informoval o tom včera zpravodajský server BBC.
 

Jde o největší diamant, jaký byl v této oblasti nalezen od roku 1972, kdy se našel kámen o hmotnosti 969 karátů. Později dostal název Hvězda Sierry Leone. Cena nově nalezeného diamantu zatím odhadnuta nebyla.

Sierrou Leone v letech 1991 až 2002 zmítala krvavá občanská válka, při níž přišlo o život na 75.000 lidí. Válčilo se především o kontrolu nad obchodem s diamanty. Teprve v roce 2004 se podařilo dosáhnout dohody o odzbrojení zhruba 70.000 povstaleckých bojovníků, mezi nimiž bylo i téměř 7000 dětí.

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč). Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. Jeden karát je 0,2 gramu, diamant tedy vážil 621,2 gramu. Při zpracování byl rozřezán na devět menších diamantů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist