https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmari-z-mensich-slovenskych-sdruzeni-protestovali-proti-situaci-v-sektoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmáři z menších slovenských sdružení protestovali proti situaci v sektoru

19.2.2024 23:37 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nespokojení slovenští zemědělci z menších farmářských sdružení dnes vyrazili s technikou na silnice a do ulic měst v některých regionech Slovenska s cílem upozornit na nepříznivou situaci v sektoru. Organizátoři uvedli, že se do akce zapojilo více než 300 traktorů. Farmáři podle médií blokovali také silnici k hlavnímu hraničnímu přechodu s Ukrajinou a přijeli i k budově ministerstva zemědělství v centru Bratislavy.
 

Největší stavovská organizace farmářů na Slovensku SPPK připravuje vlastní akci na čtvrtek. Štěpení protestů kritizoval ministr zemědělství Richard Takáč. V České republice kvůli podobnému protestu zemědělců přijely dnes brzy ráno do Prahy stovky traktorů a dalších zemědělských strojů.

Protest například mladých farmářů na Slovensku začal až po ranní dopravní špičce. Navzdory tomu policie varovala před omezeními v dopravě v několika regionech, a to kvůli přesunům techniky a samotnému protestu zemědělců.

Nespokojení menší farmáři upozornili na nevyplacené dotace za loňský rok a stěžují si také na komplikovaný přístup k půdě. Požadují i plošné zvýhodnění pro nákup nafty v celém zemědělství a plošné úlevy z placení povinných sociálních odvodů, které stát zavedl pouze pro firmy z vybraných sektorů potravinářského průmyslu a zemědělství. Kritizovali rovněž dovoz zemědělských komodit ze zemí mimo EU. Slovensko už loni jednostranně zakázalo dovoz vybraných zemědělských a potravinářských produktů z Ukrajiny.

"Nejsme politicky angažovaní. Naším jediným cílem je, aby se slovenské zemědělství pozvedlo a aby všichni měli stejné příležitosti," řekl novinářům předseda sdružení mladých farmářů Marián Glovaťák. Toto sdružení bylo jedním z pěti sdružení zapojených do protestu. Konkurenční organizaci SPPK Glovaťák obvinil z dřívější kampaně ve prospěch nynější vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica; členem Ficovy strany je také ministr Takáč. Své požadavky nespokojení zemědělci odevzdali ministerstvu zemědělství.

Ministr Takáč dnešní akci farmářů už předem kritizoval a řekl, že nenese odpovědnost za nevyplacení přímých plateb. Ministr už také dříve tvrdil, že nynější vláda za 100 dnů od říjnového nástupu do úřadu udělala pro sektor více než předchozí vlády za tři a půl roku. Takáč zároveň podpořil chystanou akci SPPK, která má být zaměřena na podporu evropských farmářů proti opatřením Evropské unie v oblasti zemědělství.

V Česku protestující zemědělci ministrovi Marku Výbornému předali dopis se svými požadavky. Výborný ale ČTK řekl, že organizátoři akce sledují politické cíle a že změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá. Premiér Petr Fiala pak uvedl, že se pořadatelé protestu netají podporou Kremlu. Protestní jízda farmářů částečně zablokovala pražskou magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy nezpůsobila.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist