https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmou-roku-je-letos-vinarstvi-valka-z-nosislavi-v-okresu-brno-venkov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmou roku je letos Vinařství Válka z Nosislavi v okresu Brno-venkov

9.12.2023 01:00 (ČTK)
Farma roku 2023: Vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi.
Farma roku 2023: Vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi.
Vítězem letošního ročníku soutěže Farma roku je Vinařství Válka z Nosislavi z okresu Brno-venkov. Soutěž pořádá Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje drobné farmáře. Výsledky oznámila tento týden na slavnostním vyhlášení v Praze, na České zemědělské univerzitě. Na druhém místě se umístil Ranč Karpentná na Frýdecko-Místecku a na třetím místě ekologická farma ALMAKO na Bruntálsku.
 

Odborná komise u soutěžících farem hodnotí pět kritérií - a to vzhled farmy, organizaci práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení rodiny do chodu farmy.

Vítězné Vinařství Válka je rodinný podnik, který vznikl před 30 lety. Pěstuje 15 odrůd vinné révy v bio kvalitě na deseti hektarech vinic v přírodním parku Výhon. Ročně vyprodukuje 50.000 litrů vína.

V ekologickém režimu hospodaří i Ranč Karpentná z podhůří Slezských Beskyd v blízkosti Třince na 60 hektarech. Věnuje se chovu masného skotu a amerických plemen koní.

Farma ALMAKO se zaměřuje na chov a šlechtění masného skotu plemene hereford. Vznikla v roce 1993 v Albrechticích u Rýmařova na Bruntálsku. Hospodaří na 318 hektarech. Součástí farmy je také penzion.

V soutěži se na čtvrtém místě umístila Farma rodiny Kubátových a Balcarových v obci Dobříčkov u Benešova. Pěstuje plodiny na 240 hektarech půdy, od loňského roku se věnuje takzvanému regenerativnímu zemědělství. Součástí farmy je také chov mléčného skotu. Páté místo v soutěži obsadila Mléčná farma Peškovi z Rankova u Chotěboře. Chová 60 dojnic a hospodaří na 95 hektarech půdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist