https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmy.cz-cena-pudy-loni-rostla-o-3-9-pct-nejrychleji-za-3-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmy.cz: Cena půdy loni rostla o 3,9 procenta, nejrychleji za 3 roky

4.2.2021 10:38 | PRAHA (ČTK)
Zemědělské půdy je v ČR 4,2 milionu hektarů, uvedl loni Svaz vlastníků půdy ČR. Z celkového množství vlastní fyzické osoby tři čtvrtiny výměry, na jednu fyzickou osobu připadá zhruba hektar půdy.
Zemědělské půdy je v ČR 4,2 milionu hektarů, uvedl loni Svaz vlastníků půdy ČR. Z celkového množství vlastní fyzické osoby tři čtvrtiny výměry, na jednu fyzickou osobu připadá zhruba hektar půdy.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Průměrná cena zemědělské půdy loni vzrostla o 3,9 procenta, bylo to nejvíce za poslední tři roky. V průměru se prodávala za 25,35 Kč za metr čtvereční. Uvádí to výroční zpráva společnosti Farmy.cz, která se specializuje na prodej farem a zemědělských nemovitostí. Loni byla zrušená čtyřprocentní daň z nabytí nemovitostí, trh s půdou jinak prochází klidným obdobím. Koronavirová pandemie snížila počty obchodů, v polovině roku se ale vrátily na obvyklou úroveň. Podle konkurenční společnosti Agro21 loni cena půdy stagnovala.
 

Podle Farmy.cz nevykazovaly ceny v průběhu roku významnější výkyvy. "Nebýt zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, růst cenové úrovně by byl v roce 2020 minimální," uvádí dokument. Půda se loni nejčastěji obchodovala za 20 až 40 Kč za metr čtvereční. Orná půda se loni prodávala o 35 procent dráž než trvalé travní porosty. O rok dříve byl rozdíl 38procentní.

"V pohledu regionů nedošlo k žádným změnám a nejvyšších tržních cen bylo dosahováno v okolí Prahy a nejúrodnějších oblastech ČR, tj. v okresech Olomouc, Hradec Králové, Kolín, Mladá Boleslav," uvádí zpráva. Vyšší ceny vzhledem ke kvalitě půdy byly také u pozemků v blízkosti hranic s Bavorskem a Rakouskem.

Podle Miroslava Rytíře z firmy Agro21 se cenové hladiny v rámci regionů nemění. "Nejdražšími regiony zůstávají Haná, Polabí a Chebsko, kde je vysoká cena dána poptávkou ze strany německých zemědělců," uvedl. Nejnižší ceny jsou pak podle něho tradičně na severu ČR, hlavně v Jeseníkách a v Libereckém kraji.

"Očekávaný pokles cen z důvodů zvýšení nabídky nemovitostí na trhu se neprojevil a ceny oproti většinovému očekávání dále rostly. Hlavním důvodem růstu cen i v tomto krizovém období jsou patrně zejména nejistota a obavy solventních investorů z vývoje v blízké budoucnosti," dodává dokument.

Podle něj se letos dá očekávat situace podobná loňsku. "Na straně poptávky po zemědělské půdě očekáváme v roce 2021 mírný růst způsobený zejména přebytkem investičních peněz v ekonomice, nedostatkem investičních příležitostí, nízkými úrokovými sazbami, a především zvýšenými obavami investorů z možného inflačního vývoje," uvádí. Zemědělská půda je vnímána podobně jako jiné nemovitosti jako investice chránící úspory proti inflaci. Firma tak očekává letos nárůst cen nejpravděpodobněji v nižších jednotkách procent.

Společnost Agro21 je opatrná ohledně predikce růstu cen. "V minulém roce jsme pozorovali pokles poptávky nezemědělských investorů do půdy. Přestali investovat některé církve a lokální investoři," uvedla dnes společnost. Na druhou stranu v případě poklesu cen bytů nebo ekonomické krize klesnou ceny půdy jen mírně, předpokládá firma. Ceny půdy podle ní stabilizují hlavně evropské dotace, které zůstávají objemově přibližně stejné.

Zemědělské půdy je v ČR 4,2 milionu hektarů, uvedl loni Svaz vlastníků půdy ČR. Z celkového množství vlastní fyzické osoby tři čtvrtiny výměry, na jednu fyzickou osobu připadá zhruba hektar půdy, uvádí svaz. Za zemědělskou půdu se považují orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist