https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fcc-dacice-dostala-od-inspekce-kvuli-skladce-pokutu-pul-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FCC Dačice dostala od inspekce kvůli skládce pokutu půl milionu

14.3.2018 08:00 | DAČICE (ČTK)
ČIŽP kontroluje skládky pravidelně. Některé, kde je nebezpečný odpad, každoročně, další minimálně jednou za tři roky. / Ilustrační foto
ČIŽP kontroluje skládky pravidelně. Některé, kde je nebezpečný odpad, každoročně, další minimálně jednou za tři roky. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Firma FCC Dačice dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za špatné provozování skládky dvě pokuty v celkové výši 540.000 Kč. Jde o závěry z kontrol v letech 2016 a 2017. Skládka je v Borku u Dačic. FCC je jedna z největších odpadových firem v Jihočeském kraji, bývalá společnost .A.S.A. Včera to řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček. Firma pokuty zaplatila, řekla včera mluvčí FCC Kristina Jakubcová.
 

Dvě pokuty uložili inspektoři firmě za to, že porušila podmínky integrovaného povolení ohledně skládky odpadů. ČIŽP zjistila několik chyb při kontrolách v letech 2016 a 2017. Integrované povolení vydává krajský úřad, stanoví podmínky, jak provozovat skládky či velké průmyslové podniky z pohledu ochrany životního prostředí. "Jsou tam specifikované podmínky pro ochranu ovzduší, vod, odpadového hospodářství, pokud je potřeba příroda a les, ale to bývá málokdy," řekl Jiráček.

Při první kontrole skládky Borek u Dačic v listopadu 2016 inspektoři zjistili, že byly otevřené plynosběrné studny, z nichž skládkový plyn volně unikal do ovzduší. Firma podle ČIŽP dostatečně nemonitorovala tento plyn, nevhodně také nakládala s průsakovými vodami, kdy se z nich přímo na skládce vytvořila laguna. Podle Jiráčka se také nepřekrývaly neaktivní části skládky materiálem k technickému zabezpečení skládky a správnému hutnění odpadů. Za tato pochybení dostala firma pokutu 400.000 korun.

Další kontrolu na této skládce provedli inspektoři loni v srpnu a při ní opět zjistili porušení podmínek integrovaného povolení. Firma podle ČIŽP neudělala kompletní jednorázovou analýzu odvážených průsakových vod. U dvou odplyňovacích studní neprovedla monitoring skládkového plynu a nepřipojila pět plynosběrných studní do aktivního odsávacího systému skládky.

"Při této druhé kontrole nebyla pochybení tak rozsáhlá jako při kontrole první. Nicméně porušení zákona jsme shledali, proto jsme uložili pokutu 140.000 korun. Zda provozovatel skládky Borek dodržuje všechna zákonná pravidla, budeme dále pravidelně monitorovat, stejně jako to děláme u provozovatelů všech dalších skládek v ČR," řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Pokuty, které firma dostala, byly podle mluvčí FCC původně ještě o něco vyšší. FCC Dačice se proti nim odvolala. "V odvolacím řízení byly pokuty sníženy a naše firma je uhradila. Zjištěné závady v provozu byly odstraněny," řekla Jakubcová. Firma tedy zaplatila 540.000 Kč.

ČIŽP kontroluje skládky pravidelně. Některé, kde je nebezpečný odpad, každoročně, další minimálně jednou za tři roky, dodal Jiráček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist