https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fencl-cilem-je-co-nejmene-dramaticky-vstup-firem-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fencl: Cílem je co nejméně dramatický vstup firem do EU

6.3.2001 15:30 | BRNO (ČIA)
Přípravu českých podniků zpracovatelského průmyslu z oblasti výroby potravin a nápojů na co nejméně dramatický vstup do Evropské unie (EU) považuje ministr zemědělství Jan Fencl za hlavní cíl svého resortu. "Prioritou vyspělých států již není občany pouze nasytit, ale nasytit je nezávadnými potravinami," zdůraznil dnes Fencl na brněnském Výstavišti u příležitosti zahájení mezinárodních gastronomických veletrhů.
 

Zásadní úkoly k dořešení ještě v předvstupním období spatřuje ministr Fencl ve třech oblastech. V této souvislosti poukázal na vztah zpracovatelského průmyslu k životnímu prostředí, který si vynucuje přípravu a implementaci všech norem a nařízení v oblasti integrované prevence a omezování znečištění. Jako příklad uvedl ekologicky šetrné či bezodpadové technologie.

Za druhou oblast ministr označil problematiku zdravotní nezávadnosti potravin a celého potravinového řetězce. "Nejde pouze o legislativní a kontrolní činnost ve finálních potravinách," upozornil ministr, podle něhož je zapotřebí kontrolní opatření aplikovat na všechny články výrobkových vertikál. "Začít od výroby krmiv pro hospodářská zvířata, přes základní hygienické směrnice a epidemiologické sledování přenosných chorob, po sledování reziduí a přídavných či aromatických látek v potravinách," vysvětlil.

Ministr jako třetí bod zdůraznil nutnost značné pozornosti trhu s cukrem, mlékem a dalšími komoditami, aby byly české výrobky konkurence schopné jak v předvstupním období, tak po vstupu do EU. "Nechceme pro naše podniky vytvářet skleníkové podmínky, ale účinně jim pomoci tam, kde se musí vyrovnávat na trhu s nerovnou konkurencí," poznamenal Fencl.

Připomněl také, že v oblasti výroby a zpracování mléka dojde k zásadní změně regulačního systému. Od l. dubna začnou platit mléčné kvóty, které jsou jedním z regulačních mechanismů Evropské unie. Jejich zavedení v České republice je součástí přípravy na vstup do EU, zároveň ale mají zajišťovat stabilitu komodity, která je pro chovatele, mlékaře i spotřebitele velice důležitá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist