https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fencl-evropsti-spotrebitele-zadaji-ekologicke-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fencl: Evropští spotřebitelé žádají ekologické zemědělství

25.6.2001 08:24 | LEDNICE (ČIA)
První ročník Evropské letní akademie ekologického zemědělství, která o víkendu skončila v Lednici na Břeclavsku, položil základ platformy, na které agronomové ze střední a východní Evropy mají možnost získávat nové kontakty, zkušenosti a znalosti v ekologickém zemědělství. Shodli se na tom Jiří Urban z českého Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO a Michael Piatty-Fünfkirchen z obdobného rakouského svazu Ernte.
 

Ministr zemědělství Jan Fencl k setkání poznamenal, že Česká republika chápe rozvoj ekologických metod hospodaření jako významný příspěvek evropskému modelu zemědělství, rozvoji mimoprodukčních funkcí zemědělství i jako odpověď na aktuální požadavky evropských spotřebitelů.

Prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček ČIA řekl, že podnětná akce získala v Lednicko-valtickém areálu významné místo pro rozvoj aktivit ekologického zemědělství. Jednak odborným zázemím jedné z fakult Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity , zejména však bezprostředním sousedstvím s Rakouskem, které je premiantem evropského ekologického zemědělství.

Setkání v Lednici, kterého se zúčastnilo přes 230 odborníků z více než 20 zemí, se zaměřilo na široké spektrum témat: od ekologického zemědělství v kontextu evropské agrární politiky, kvality potravin a ekologického zemědělství jako takového, přes rozvoj trhů s biopotravinami, jeho budování a pohledu vědy o lidské výživě, až po vzdělávání, výzkum a poradenství pro ekologické zemědělství. Upozornilo také na důležitá ustanovení českého zákona o ekologickém zemědělství, který nabyl účinnosti 1. ledna 2001, a navazujících prováděcích předpisů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist