https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fenka-cama-z-ceske-lipy-pomaha-chranit-vzacna-africka-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fenka Cama z České Lípy pomáhá chránit vzácná africká zvířata

19.11.2015 01:31 | PRAHA (ČTK)
V Africe, kde podle údajů ochranářů zemře kvůli nelegálnímu obchodu 90 slonů denně, větší nebezpečí než místní pytláci pro Camu i její cvičitelku představují dealeři
V Africe, kde podle údajů ochranářů zemře kvůli nelegálnímu obchodu 90 slonů denně, větší nebezpečí než místní pytláci pro Camu i její cvičitelku představují dealeři
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V boji s mezinárodní mafií obchodující se slonovinou pomáhá od letošního února v Konžské republice česká fenka Cama belgického ovčáka plemene malinois. Ve střední Africe tamní ochránci zvířat využívají jejího talentu při objevování pachových stop nejen slonoviny, ale také gorilí srsti i vzácných šupinatých savců luskounů.
 

Cama, svěřenkyně kynoložky Hany Böhme z České Lípy, pomáhá odhalovat pytláky a pašeráky vzácných zvířat v řadách organizace Save-Elephants v čele s českých ochráncem přírody Arthurem F. Sniegonem.

"Cama vyniká akčností, temperamentem, pevným zdravím a baví ji vyhledávání. Navíc vedle pachu zvířat umí odhalit i pach nábojů do loveckých pušek používaných pytláky," řekla ČTK Böhme, která se k organizaci Save-Elephants dostala díky komunikaci na Facebooku.

Tříletá Cama pracuje především na letišti v hlavním městě Brazzaville, v přístavech, ale i na okrajových silnicích, kde se pašuje slonovina a mrtvá zvířata. Pes má podle ochranářů výhodu, že urychluje kontrolu zavazadel a na rozdíl od místních celníků je neuplatitelný. Spolu se Save-Elephants v hlavním konžském městě působí i nevládní ochranářská organizace PALF a dva vycvičení psi z Izraele. Belgičtí ovčáci Shon a Rick, na jejichž výcviku se Böhme podílela přímo na místě, za několik měsíců odhalili desítky pašovaných zvířat.

V Africe, kde podle údajů ochranářů zemře kvůli nelegálnímu obchodu 90 slonů denně, větší nebezpečí než místní pytláci pro Camu i její cvičitelku představují dealeři. Pocházejí zejména z asijských zemí, kde věří v afrodiziakální účinky částí některých zabitých zvířat. Při svém pobytu na nebezpečných místech v Africe dostala Böhme armádní dozor a radu, ať neopouští bez doprovodu chovnou stanici.

"Těsně před mým posledním odletem Cama označila kufr, v němž celníci našli levhartí kůži se zbraní," uvedla Böhme.

Kynoložka Camu tamním psovodům pouze pronajala. Je domluvená, že kdyby fence hrozilo nějaké nebezpečí ze strany dealerů, vrátí ji zpět do Česka.

Na cestu do Brazzaville Böhme na crowdfundingovém serveru HitHit vybrala přes 100.000 korun na přepravu Camy do Konžské republiky. Rozpočet mise, kterou podporují i ochranářské organizace, byl mnohem vyšší. Zahrnuje například očkování, víza, letenky, dopravu, pobyt i psí stravu tvořenou především granulemi. Do projektu záchrany divoké africké přírody se zapojila také liberecká zoo, která pro Böhme poskytla hlavně takzvané pachové konzervy tvořené zejména odřezky sloních klů či srsti a šupin exotických zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Roman Jireš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist