https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-humanismu-ma-byt-nenasilnym-protestem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival humanismu má být nenásilným protestem

22.9.2000 14:10 | PRAHA (EkoList)
Další akcí namířenou proti politice MMF a SB bude Festival humanismu, který se koná dnes od 17 do 20 hodin na Palackého náměstí v Praze 2. Pořadatelem festivalu je Humanistická aliance, která chce touto formou podpořit nenásilnou formu protestů. Na festivalu vystoupí řada tanečních a hudebních skupin, známé osobnosti akademického světa, například sociolog Jan Keller či filozofové Milan Machovec a Erazim Kohák. Svou účastí festival podpoří i zástupci Humanistické Internacionály ze Švýcarska, Maďarska, Německa, Belgie, Francie a Itálie. Chybět nebude ani sama prezidentka humanistické Internacionály Leonarda Cici.
 

"Lidé budou mít možnost nejen se pobavit a podpořit svou účastí nenásilnou protestní akci, ale především se mohou seznámit s jiným pohledem na MMF a SB, neboť zde bude řada informačních stánků různých organizací", uvedla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně Humanistické aliance Dana Feminová.

Hlavní slovo na tiskové konferenci ale patřilo Leonardě Cici, která zde představila hlavní postoje Humanistické internacionály týkající se nejen Světové banky a MMF, ale i práv pracujících, zásad demokracie či rozšiřování Evropské unie. Vedle toho vyjádřila i svůj nesouhlas s atmosférou, jakou vyvolávají české autority. "Je absurdní, že po dobu zasedání MMF a SB budou zavřené školy, ústavy sociální péče pro seniory a že jsou občané vyzýváni k opuštění města. Rostoucí policejní kontrola a omezování svobod občanů Prahy jsou nepřijatelné."

Humanisté patří k dlouhodobým kritikům MMF a SB, které jsou pro ně naprosto nepřijatelné. "Země tam mají takovou moc kolik tam vloží peněz, přitom vůbec nezáleží např. počtu obyvatel, čímž se porušují zásady demokracie. Aby země peníze od fondu získali, vzdávají se práva rozhodovat o jejich využívání. Ten kdo má v rukou kapitál, tak má veškerou moc a to je nepřípustné." Její slova pak doplnil zástupce humanistické strany ve Švýcarsku Daniel Horowitz: "MMF a SB dělají přesný opak toho, co říkají. Svůj kapitál chtějí pouze zhodnotit. I Evropská unie požaduje po kandidátských zemích plnění kritérií MMF, což má pro tyto země katastrofální efekt. Z center těchto institucí je také řízen proces globalizace. Humanisté nevěří v jejich reformu, protože jejich záměrem nikdy nebylo ani nebude zlepšování životních podmínek lidí."


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist