https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-chce-pro-podani-navrhu-na-jmenovani-lidovce-hladika-ministrem-vice-casu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala chce pro podání návrhu na jmenování lidovce Hladíka ministrem více času

25.11.2022 10:46 | LÁNY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Premiér Petr Fiala (ODS) řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, že ještě potřebuje "nějaký čas", než mu podá návrh na jmenování lidoveckého kandidáta Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Chce si být nejdříve jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka a že se tento místopředseda KDU-ČSL bude moci práci v čele ministerstva naplno věnovat. Fiala to řekl novinářům po včerejší pracovní večeři s prezidentem na zámku v Lánech. Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně.
 

"Já jsem přesvědčen, že ta situace vyžaduje ještě nějakou dobu. Nejsou to měsíce, je to v řádu týdnů. Musím mít sám vnitřní jistotu, že předkládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím a je dobrý pro Českou republiku," uvedl předseda vlády na otázku, kolik času ještě bude ke zvážení Hladíkovy nominace potřebovat.

Lidovci trvají na tom, aby se ministerstva ujal Hladík, a to co nejdříve. Policie ho z ničeho neobvinila. Řízením ministerstva životního prostředí je nyní pověřen šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, který vede i ministerstvo práce. Po středeční schůzce s prezidentem řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech.

"Předpokládám, že pan Hladík se s panem prezidentem setká až ve chvíli, kdy já předložím panu prezidentovi návrh na jeho jmenování. A já to udělám až po nějakém čase," reagoval nyní Fiala.

Podle něj má v čele "tak důležitého resortu jako ministerstvo životního prostředí" stát člověk, který se bude moci plnohodnotně věnovat výkonu funkce, a ne vysvětlování problémů, které se budou objevovat v médiích. "Tento postoj je odpovědný, odpovídá i duchu ústavy," uzavřel.

V říjnu policie kvůli kauze městských bytů zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist