https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/film-aldabra-byl-jednou-jeden-ostrov-zve-pod-hladinu-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Aldabra: Byl jednou jeden ostrov zve pod hladinu moře

3.11.2015 13:42 | PRAHA (ČTK)
Podmanivý svět pod hladinou moře v okolí seychelského ostrova Aldabra i na jeho březích ukazuje 3D snímek Aldabra: Byl jednou jeden ostrov. Snímek režiséra Steva Lichtaga popisující místa, kam lidská noha takřka nemá možnost vkročit, doprovází vtipný komentář namluvený Oldřichem Kaiserem. Film bude mít českou a slovenskou premiéru 19. listopadu, poté půjde do celosvětové distribuce. V prosinci bude mít snímek zahraniční premiéru na seychelském ostrově Mahé.
 

Snímek nabízí příběhy podivuhodných živočichů, kteří obývají atol Aldabra. Film není podle tvůrců přírodopisným dokumentem, ale napínavým příběhem ze světa přírody. "Před čtyřmi roky jsem byl odpočatý mladík, teď jsem ztrhaný stařec. Těžko říct, která část byla těžší, jestli příprava, vyřizování povolení dostat se na ostrov nebo samotné natáčení," řekl režisér Lichtag, tvůrce, který se zaměřuje dlouhodobě na filmy s tématy divoké přírody a podmořského světa. Jeho snímky získaly více než 60 ocenění po celém světě.

Lichtag se narodil roku 1954 ve Znojmě. Absolvoval Literárně dramatickou konzervatoř v Brně. Jako herec působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě. Po studiu byl pravidelně obsazován ve filmech i pořadech České televize, v roce 1979 odešel do USA. Tam vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts. Od roku 1986 se začal věnovat výhradně filmu jako producent a později i jako režisér. V roce 2004 natočil úspěšný film Tanec modrých andělů o brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři. Snímkem Prapodivný svět z roku 2006 poukázal na kontroverzní legální elektroodlov ryb v českých řekách.

Každodenní boj o kořist a přežití doprovází ve snímku Aldabra: Byl jednou jeden ostrov hudba Roberta Jíši, v závěrečných titulcích je využita píseň Petera Gabriela I Grieve. "Původně jsem měl hudbu dělat já, pak mi volal režisér s tím, že na to budeme dva. Byl jsem z toho zaskočený, ale když se ukázalo, že se jedná o Petera Gabriela, kterého mám velmi rád, rozhodně mi to nevadilo. Jenže jak se projekt vyvíjel, ukázalo se, že Gabriel nemá tolik času, takže zbyla jen jeho písnička. Ale jsem pyšný, že jsem vedle sebe alespoň v titulcích," řekl Jíša. Na filmu pracoval čtyři roky, pro každé zvíře zvolil jiné hudební téma v provedení devadesátičlenného symfonického orchestru.

Aldabra, atol ležící více než 1000 kilometrů od hlavního seychelského ostrova Mahé, je jedním z mála míst na Zemi, které po staletí zůstává prakticky nedotčeno civilizací. Druhý největší korálový atol na světě, ležící v Indickém oceánu, díky své naprosté izolaci uchoval okouzlující přírodní svět v jeho takřka původní podobě. V roce 1982 vyhlásila organizace UNESCO Aldabru světovým přírodním dědictvím.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist