https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/financni-sobestacnost-prazske-zoo-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Finanční soběstačnost pražské ZOO stoupá

5.4.2003 12:34 | PRAHA (ČIA)
Finanční soběstačnost pražské zoologické zahrady se v poslední době zvýšila na 40 procent. "Ještě v roce 1998 dosahovala pouhých 15 procent a potřeba dotací od hlavního města se do tohoto roku každoročně zvyšovala o 10 až 15 milionů korun," informoval ČIA ředitel ZOO Praha Petr Fejk.
 

Zoologická zahrada teď standardně od hlavního města jako zřizovatele dostává 90 milionů korun ročně. Rozpočet činí zhruba 130 milionů korun provozních nákladů, které tvoří mzdy, krmivo, energie, správa a podobně, a 50 milionů provozních příjmů, kam spadají tržby ze vstupného a vlastní podnikatelská činnost. V této částce jsou zahrnuty sponzorské příspěvky, jejichž výše ročně činí tři až pět milionů korun. "V minulosti jsme se pokoušeli také provozovat stánky a restaurace. Dnes už je raději pronajímáme," dodal Fejk.

Zcela mimo ekonomickou bilanci stojí dary. Jejich výše ročně dosahuje až tří milionů a jdou do fondu reprodukce investičního majetku, z něhož ZOO čerpá se souhlasem magistrátu. Využívají se většinou na podporu staveb, na které nejsou z běžného rozpočtu finance.

Podle Fejka i velice významně vzrostl zájem návštěvníků. Zatímco v roce 1997 navštívilo pražskou ZOO celkem 520 tisíc osob, v poslední době vzrostla návštěvnost na 650 tisíc, což zvýšilo i příjmy zahrady bez toho, aby vstupné rapidně podražilo.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist