https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/finsko-malo-chrani-poletuchu-spanele-ohrozuji-rysa-iberskeho-a-medveda-hnedeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Finsko málo chrání poletuchu, Španělé ohrožují rysa iberského a medvěda hnědého

9.4.2003 15:04 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Představitelé Evropské komise opět využili svého práva postihovat země, které nedodržují evropskou legislativu, a nyní pohánějí k zodpovědnosti hned několik zemí kvůli směrnicím o ptácích a stanovištích, tedy nedostatečné ochraně přírody, zejména území Natury 2000. Jedná se o Finsko, Irsko, Německo a Španělsko.
 

Předně Komise formálně požádala Německo, aby vyhovělo výnosu Evropského soudního dvora požadujícím poskytnout kompletní seznam území, která mají být chráněna buď kvůli výskytu ohrožených typů stanovišť nebo ohrožených druhů rostlin či živočichů - území patřících do sítě Natura 2000. Seznam měly členské země dodat už v červnu 1995. Přestože od výnosu soudu Německo udělalo jistý pokrok, podle vědeckého posudku stále zůstávají v německém seznamu velké mezery.

Komise také žádá Finsko, aby zlepšilo svou legislativu i její praktické dodržování s ohledem na zabezpečení krmení a odpočinkových míst pro poletuchu. Tento druh veverky je klasifikován jako "zranitelný" a v EU se vyskytuje pouze ve finských lesích. Jejich kácení je pro udržení poletuchy hrozbou. Týká se několika míst, mimo jiné kácení ve spojitosti s plánovanou silnicí E18 mezi místy Muurla a Lohjanharju. Navíc současný systém, založený na spolupráci lesnických a environmentálních úřadů, podle Komise nezajišťuje dostatečnou prevenci ničení a zhoršování kvality stanovišť této veverky.

Finsko má také problém kvůli nedostatkům v národních zákonech týkajících se projektů, jež mohou mít negativní dopad na chráněná území Natury 2000. Finská legislativa totiž umožňuje výjimky projektům, které podstoupí studii podle směrnice o dopadu na životní prostředí - studii EIA. Tato směrnice však dostatečně negarantuje, že v ní bude plně brána v úvahu Směrnice o stanovištích. Finská vláda slíbila, že legislativu změní, ale stále změny nepřijala.

Španělsku poslala Komise žádost ohledně používání pastí, které představují riziko pro jeden z nejohroženějších druhů - rysa iberského. Další žádost se týká navrhované stavby elektrického vedení přes "Picos de Europa", důležité přírodní území v oblasti Castilla y Léon. Picos bylo nominováno "území zvláštní ochrany" podle směrnice o volně žijících ptácích, ale zároveň je domovem vzácného medvěda hnědého. Komise je toho názoru, že elektrické vedení bude mít negativní vliv na toto území a španělské úřady nerespektovaly jeho ochranu, proto poslala Španělsku tzv. "Odůvodněný výrok".

A Irsko obdrželo od Komise Odůvodněný výrok kvůli povolení lovné sezóny na holuba hřivnáče (Columba Palumbus), což je v rozporu se zákazem direktivy o ptácích lovit během období krmení. Směrnice dovoluje střílení těchto druhů mimo lovnou sezónu z důvodu regulace škůdců, ale je nutné udělit pro to formální výjimku s posouzením, jestli okolnosti nasvědčují splnění několika podmínek. Irsko však Komisi ani neoznámilo žádné z relevantních období.

Viz. také zpráva Natura 2000 versus dálnice.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist