https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-asap-ve-vezi-dostala-pokutu-za-porusovani-limitu-u-cistirny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma ASAP ve Věži dostala pokutu za porušování limitů u čistírny

16.8.2019 00:08 | VĚŽ (ČTK)
Společnost ASAP dostala pokutu 200.000 korun za porušování podmínek pro provoz jejího zařízení na asanaci živočišných produktů.  / Ilustrační foto
Společnost ASAP dostala pokutu 200.000 korun za porušování podmínek pro provoz jejího zařízení na asanaci živočišných produktů. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Společnost ASAP dostala pokutu 200.000 korun za porušování podmínek pro provoz jejího zařízení na asanaci živočišných produktů. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) tam zaznamenala závady u čištění vzduchu i vody. Firma se proti rozhodnutí neodvolala, pokuta nabyla právní moci v červenci. Včera v tiskové zprávě to sdělil ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský. Vyjádření firmy se zatím nepodařilo zjistit.
 

Firma ASAP, s.r.o., odstraňuje nebo zpracovává vedlejší produkty a odpady živočišného původu, kapacita jejího zařízení převyšuje deset tun za den. "Firma provozovala zařízení s neodstraněnými závadami na vzduchotechnickém potrubí k biofiltrům biologické části čistírny odpadních vod," uvedl Panský.

Inspekce uvedla, že firma také násobně překročila stanovené limity u čistírny odpadních vod dané pro vypouštění odpadní vody do povrchových vod, což potvrdily rozbory. Podle ČIŽP tato společnost také úřadu nepředkládala údaje požadované k ověření shody s integrovaným povolením a nevedla provozní evidenci vyjmenovaných zdrojů znečišťování.

Za provoz zařízení v rozporu s integrovaným povolením lze podle zákona uložit pokutu až deset milionů korun. "Tento prohřešek výše uvedené firmy nebyl za poslední období jediný," uvedl Panský. Loni tam podle něj inspekce řešila rozsáhlé znečištění Perlového potoka způsobené vypouštěním rybníku uvnitř areálu, který slouží jako koncový stupeň čistírny odpadních vod. "Tímto jednáním došlo k výraznému znečištění vodního toku. S podezřením na trestný čin proti životnímu prostředí jsme záležitost předali Policii ČR,“ řekl Panský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist