https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-asmj-na-cast-vytridenych-plastu-neni-odbyt-u-zpracovatelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma ASMJ: Na část vytříděných plastů není odbyt u zpracovatelů

5.6.2018 00:08 | JIHLAVA (ČTK)
Lidé už třídí třeba i zubní kartáčky a tuby od pasty, které se ale nedají dál zpracovat a končí v takzvaném výmětu určeném ke spálení. Některé druhy odpadu, které se dají dál prodat zpracovatelům, firma vykupuje. Jde například o papír a čiré folie. Dodavatelé naopak platí za odebrání směsného plastového odpadu nebo barevných folií. / ilustrační foto
Lidé už třídí třeba i zubní kartáčky a tuby od pasty, které se ale nedají dál zpracovat a končí v takzvaném výmětu určeném ke spálení. Některé druhy odpadu, které se dají dál prodat zpracovatelům, firma vykupuje. Jde například o papír a čiré folie. Dodavatelé naopak platí za odebrání směsného plastového odpadu nebo barevných folií. / ilustrační foto
Foto | Jana Půlpánová / Envirostyl
Z vytříděného plastového odpadu se dají prodat například PET láhve zpracovávané v evropských firmách na nové výrobky. O část plastů ale není od loňského zrušení jejich dovozu do Číny zájem a předává se k energetickému využití, za což se platí. Jde hlavně o barevné folie a pásky, jimiž se zpevňuje materiál při převážení na paletách. V pátek to řekl Radek Kourek, jednatel společnosti ASMJ provozující v Jihlavě třídicí linku. Prodejní cena vytříděného papíru klesla.
 

"Pokud si na dokreslení situace vezmeme rekordně nízkou nezaměstnanost a rostoucí mzdy, musíme si odpovědět na otázku, zda a co vlastně třídit," podotkl jednatel k ekonomice provozu třídicí linky. V potaz je podle něj ale na druhé straně potřeba vzít i to, jak dlouho systém třídění vznikal.

Podle páteční tiskové zprávy ekologického spolku Arnika je Jihlava prvním městem v ČR s více než 50.000 obyvateli, jemuž se podařilo snížit průměrnou produkci směsného komunálního odpadu pod 150 kilogramů v přepočtu na obyvatele za rok.

Poptávka po vytříděném papíru podle firmy ASMJ v porovnání s minulým rokem sice pomalu roste, ale jeho cena je teď asi o 30 procent nižší. U plastů se podle jednatele světové prodejní ceny mění v podstatě každý měsíc nebo i za kratší dobu. Kvůli klesajícímu exportu plastového odpadu do Asie se v Jihlavě zvýšil podíl plastů předávaných k energetickému využití asi o desetinu na 60 procent. Firma za jeho odebrání musí platit. "Plasty, které v Evropě zůstávají, si vedou lépe, jde například o PET láhve a duté plasty, a je o ně zájem," doplnil Kourek.

Firma ASMJ vznikla v roce 2009 jako společný projekt firem A.S.A. (dnešní FCC) a městského podniku Služby města Jihlavy kvůli stavbě třídicí linky na zpracování druhotných surovin. Provoz vznikl o rok později v průmyslové zóně Jihlava - Hruškové Dvory. Vloni jím prošlo 10.000 tun odpadu, z nichž plastů bylo 3000 tun a papíru 7000 tun. Kromě krajské Jihlavy se tam sváží z dalších sídel, v nichž v součtu žije na 130.000 lidí, a také z průmyslových závodů či supermarketů. Podobné třídicí linky fungují i v několika dalších větších městech kraje.

Třídicí linku v Jihlavě obsluhují dvě desítky lidí. V provozu už je většinou i v sobotu, protože se objem vytříděného odpadu zvyšuje. Lidé už třídí třeba i zubní kartáčky a tuby od pasty, které se ale nedají dál zpracovat a končí v takzvaném výmětu určeném ke spálení. Některé druhy odpadu, které se dají dál prodat zpracovatelům, firma vykupuje. Jde například o papír a čiré folie. Dodavatelé naopak platí za odebrání směsného plastového odpadu nebo barevných folií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist