https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-bergasto-planuje-v-prerove-lovesicich-zpracovavat-stavebni-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Bergasto plánuje v Přerově-Lověšicích zpracovávat stavební odpad

22.8.2023 00:19 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společnost Bergasto plánuje, že v Přerově zprovozní logistické odpadové centrum s roční zpracovatelskou kapacitou až 50 000 tun kameniva a stavebního odpadu. Pokud firma získá všechna potřebná povolení, chce areál na recyklaci tohoto odpadu začít v Lověšicích budovat ještě letos. ČTK informaci získala z databáze posuzování vlivu investičních projektů na životní prostředí EIA.
 

Vedení společnosti Bergasto chystanou investici zdůvodnilo tím, že v Přerově a jeho okolí je čilý stavební ruch, takže je velká poptávka po recyklaci stavebního odpadu. "Záměr předpokládá vrácení recyklovaného stavebního materiálu zpět do stavebnictví," uvedlo. Ročně bude moci odpadové centrum v Lověšicích zpracovat až 40 000 tun kameniva a 10 000 tun stavebního odpadu. Projektovaná denní zpracovatelská kapacita zařízení činí až 2000 tun.

Chystané logistické odpadové centrum vybavené drtičkou kameniva a stavebního odpadu zabere v nynějším průmyslovém areálu v Lověšicích 7523 metrů čtverečních. "Objekt bude umístěn na dostatečně velkém pozemku mimo obytnou zástavbu na okraji obce Přerov," stojí v oznámení. Nejbližší obytná zástavba je podle autorů projektu zhruba 190 metrů západně od chystaného areálu a je chráněna protihlukovou stěnou železnice.

Odpadové centrum hlavně kvůli provozu drtičky stavebního odpadu zvýší v Lověšicích hlukovou zátěž. Drcení odpadu je plánováno nejvýše čtyři hodiny denně. "Co se týče hluku z dopravy, půjde převážně o nárazovou zátěž při návozu odpadů a odvozu recyklátu. V okolí je kromě komunikace podél průmyslové zóny ještě železnice, která může hlukovou situaci ovlivnit," uvedli autoři projektu. Podle nich je ale kumulace vlivu jednotlivých provozů na životní prostředí ještě přijatelná.

Lověšice jsou místní částí Přerova a žije v nich téměř 500 obyvatel. Značnou část této místní části zabírají průmyslové areály, území Lověšic protíná železniční trať z Přerova do Břeclavi. Olomoucká společnost Bergasto byla založena v roce 2009 a zabývá se odstraňováním odpadů. Specializuje se na rekultivace, sanace ekologických zátěží, recyklací stavebních odpadů a zemní i demoličních práce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist