https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-dostala-pokuty-350-tisic-za-skladku-stavebniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma dostala pokuty 350 tisíc za skládku stavebního odpadu

11.11.2019 00:07 (ČTK)
Dvě pokuty v celkové výši 350 tisíc korun uložila ČIŽP společnosti Alpena Natura, která neumožnila kontrolu skládky zeminy a stavebního odpadu na Kolínsku. / Ilustrační foto
Dvě pokuty v celkové výši 350 tisíc korun uložila ČIŽP společnosti Alpena Natura, která neumožnila kontrolu skládky zeminy a stavebního odpadu na Kolínsku. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Dvě pokuty v celkové výši 350 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Alpena Natura, která neumožnila kontrolu skládky zeminy a stavebního odpadu na Kolínsku. Společnost s inspektory nekomunikuje a skládku dále rozšiřuje.
 

V únoru 2019 zjistili inspektoři na pozemcích, které má firma pronajaty v Poříčanech na Kolínsku, navezení velkého množství zeminy s příměsí stavebních odpadů jako jsou beton, cihly, dráty a asfaltová lepenka. Firma byla obeznámena se zahájením kontroly, kde měla předložit doklady, na jejichž základě byly prováděny terénní úpravy a nakládání s odpady.

"Nikdo ze společnosti se na kontrolu nedostavil, ani se z ní neomluvil. Zkrátka firma s inspekcí nekomunikuje," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha Václav Beroušek s tím, že společnost nedisponuje žádným relevantním rozhodnutím, kterým by jí bylo nakládání s odpady povoleno. "K prováděným terénním úpravám nemá ani rozhodnutí vydané příslušným stavebním úřadem," dodal.

Inspektoři v červnu firmě pravomocně udělili první pokutu 100 tisíc korun. Následná kontrola v srpnu 2019 odhalila, že proti stavu z února 2019 se mocnost navážky zvýšila z půl metru na místy až deset metrů a zasaženy byly i sousedící pozemky. Ani poté firma nezačala komunikovat a neposkytla požadované dokumenty, byla jí proto uložena další pokuta 250 tisíc korun.

"Protože neposkytla žádné dokumenty, není možné zjistit, odkud navážené odpady pocházejí a zda se nejedná o odpady nebezpečné. Navíc na pozemku, kam byly odpady navezeny, je veden vysokotlaký plynovod a vodovodní potrubí. Uložená stavební suť by tak mohla potrubí plynovodu zatížit a v případě havárie by bylo obtížné stavební suť odstranit a umožnit opravu," upozornil na další okolnosti Beroušek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist