https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-ibeton-z-havlickova-brodu-dostala-tri-pokuty-za-unik-odpadni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma iBeton z Havlíčkova Brodu dostala tři pokuty za únik odpadní vody

3.12.2019 00:11 | HAVLÍČKŮV BROD (ČTK)
Společnost iBeton z Havlíčkova Brodu dostala od ČIŽP tři pokuty v celkové výši 155.000 korun kvůli úniku odpadní vody z areálu její betonárky Knyk.
Společnost iBeton z Havlíčkova Brodu dostala od ČIŽP tři pokuty v celkové výši 155.000 korun kvůli úniku odpadní vody z areálu její betonárky Knyk.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Společnost iBeton z Havlíčkova Brodu dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři pokuty v celkové výši 155.000 korun kvůli úniku odpadní vody z areálu její betonárky Knyk. Pochybení zjistila inspekce vloni v srpnu, uvedl ve včerejší tiskové zprávě ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský. Firma považuje postih za neúměrně vysoký. Podle jednatele Tomáše Milichovského sice pokuty zaplatila, ale brání se právně.
 

Milichovský uvedl, že za dvě desetiletí činnosti neměl jejich provoz žádné problémy s životním prostředím. Jímka podle něj přetekla při dešti a firma hned udělala taková technická opatření, aby se událost nemohla opakovat.

Inspektoři se zabývali únikem závadných látek z provozovny firmy na sousední pozemek v katastrálním území vsi Knyk. Vytvořila se na nich vrstva betonového kalu s rozměry přibližně 30 krát 20 metrů. U hrany plotu společnosti iBeton byla podle inspekce patrná čerstvá vrstva navezené zeminy.

Kalová voda podle inspekce unikala otvorem z jedné ze čtyř betonových jímek, v nichž se zachycuje voda z čištění domíchávačů betonu. "V polovině září 2018 jsme s obviněným zahájili kontrolu zaměřenou na zacházení se závadnými látkami, kontrolu způsobu odběru vod, kontrolu havarijního plánu," uvedl Panský.

Kvůli porušení zákona o ochraně zemědělského půdního fondu dostala firma iBeton, s.r.o., pokutu 50.000 korun. Další pokutu 70.000 korun jí inspekce dala kvůli porušení vodního zákona. Podle ní podnik neudělal při zacházení s betonovým kalem a kalovou vodou přiměřená opatření, tak, aby tyto závadné látky nevnikly do podzemních vod. Obě tyto pokuty jsou podle inspekce pravomocné.

Letos v lednu vyměřila ČIŽP této firmě třetí pokutu 35.000 korun. Zdůvodnila ji tím, že firma současně porušila i zákon o odpadech, protože voda unikající z kalové jímky v areálu betonárky obsahovala betonový kal, tedy odpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist