https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-motorgas-zaznamenala-na-zivitelce-zajem-zemedelcu-o-kogeneracni-jednotky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Motorgas zaznamenala zájem zemědělců o kogenerační jednotky

25.10.2023 22:29 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Firma Motorgas zaznamenala vyšší poptávku od zemědělců po kogeneračních jednotkách. Hodně se zástupců firmy na budějovickém agrosalonu Země živitelka ptali, jak má zajištěný servis. Firma vyrábí kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, ročně jich zvládne asi patnáct. Hlavními zákazníky jsou provozovatelé čistíren odpadních vod. Firma vyváží do západní Evropy i USA, řekl ČTK obchodní zástupce společnosti Lukáš Badin.
 

"Loni se zvedly poptávky, hlavně kvůli energetické krizi. Zemědělci začali víc cítit příležitost. Bylo to možná i tím, že jsme je začali aktivně oslovovat. Zemědělci si uvědomují, že nejdůležitější je servis. Nejvíc dotazů tak bylo, jak máme zaštítěný servisní přístup. Jednotky monitorujeme 24 hodin sedm dní v týdnu, máme dálkové přístupy, víme, co se s jednotkami děje," řekl Badin. V ČR má firma šest servisních stanovišť. Zemědělci začali jednotky již dříve poptávat právě kvůli servisu, což dalo Motorgasu impulz, aby je oslovoval.

Na agrosalonu chtěla česká firma Motorgas ukázat stroj, aby zemědělci viděli, co společnost vyrábí. Výroba je kusová, případně malosériová. "Rádi všechno lehce předimenzováváme, propíše se to na životnosti, výkonech," řekl Badin. Největší kogenerační jednotka v kontejnerovém provedení stojí průměrně kolem devíti milionů Kč, motor zvládá na bioplyn až 500 kilowatt elektrického výkonu. Po 25 000 hodinách provozu se dělají střední opravy, při 50 000 hodinách generální oprava motoru.

Firma vyrábí v Praze. K dlouhodobým zákazníkům patří čistírny odpadních vod, kogenerační jednotky z Motorgasu jsou asi na 80 procentech těchto čističek v ČR, uvedl Badin. Instalace na zemní plyn má firma i ve výtopnách.

Firma Motorgas funguje od roku 1992. Zakladatelé měli zkušenosti z vývoje prvních českých plynových motorů značky ČKD. Firma se soustřeďuje na plynové motory a výrobu kogeneračních jednotek. Staví na plynových motorech značky Man. Dceřiné společnosti má v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Prostřednictvím dceřiné společnosti Pevot nabízí dieselagregáty. Nejvíc výrobků má v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Firemní stroje jsou rovněž v Litvě, Rusku, ve Francii, Anglii, Nizozemsku, v posledních letech převážil export do západní Evropy a USA, uvádí firma na webu. V roce 2021 měla firma tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 114,7 milionu Kč a zisk po zdanění 7,2 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky. Zhruba 70 procent tržeb má firma v ČR, řekl Badin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist