https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-suez-dostala-pokutu-milion-kc-za-unik-ropnych-latek-do-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Suez dostala pokutu milion Kč za únik ropných látek do řeky

20.7.2018 00:15 (ČTK)
Nebezpečný odpad do řeky unikl loni 11. dubna  (na obrázku). Hasiči níž po proudu postupně instalovali několik norných stěn, které znečištění zachytily.
Nebezpečný odpad do řeky unikl loni 11. dubna (na obrázku). Hasiči níž po proudu postupně instalovali několik norných stěn, které znečištění zachytily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Odpadová společnost Suez dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) téměř milionovou pokutu za loňský únik ropných látek do Odry. Firma se proti pokutě odvolala. Ministerstvo životního prostředí ji ale v těchto dnech potvrdilo. Nyní už je pravomocná. Včera to řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Vyjádření společnosti, která v Ostravě provozuje spalovnu, zjišťujeme.
 

Nebezpečný odpad do řeky unikl loni 11. dubna. Hasiči níž po proudu postupně instalovali několik norných stěn, které znečištění zachytily. Úhyn ryb či jiných vodních živočichů únik nezpůsobil. Ředitel ostravské pobočky ČIŽP Karel Kozubek řekl, že nebezpečná kapalina unikla z prostoru havarijní vany spalovny.

Havárie na řece Odře.
Havárie na řece Odře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

"Zjistili jsme, že se ve spalovně před havárií čistila vana určená pro uložení kapalných odpadů. Při tom zvlášť nebezpečné látky unikly na asfaltovou plochu. Při dešti se pak dostaly do dešťové kanalizace a kanálem pak do řeky," uvedl Kozubek. Podle něj pouze díky souhře několika okolností nevznikly větší škody. "Pomohlo, že v řece bylo hodně vody i to, že se na havárii rychle přišlo," řekl.

Dodal, že při určení výše pokuty inspekce brala na zřetel několik aspektů. Jednak vysokou nebezpečnost pro životní prostředí, možnost přenosu znečištění do nedalekého Polska i to, jak rozsáhlé opatření museli hasiči a vodohospodáři udělat. "Provedenou kontrolou jsme zjistili, že společnost se dopustila v areálu spalovny i dalších přestupků při skladování a manipulaci s nebezpečnými kapalnými odpady, což jsme při stanovení výše pokuty také zohlednili," uvedl Kozubek.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
David Moravec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist