https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-uspela-u-nss-ve-sporu-o-urok-ze-zdaneni-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma uspěla u NSS ve sporu o úrok ze zdanění emisních povolenek

4.12.2017 23:00 | BRNO (ČTK)
Společnost Sev.en EC uspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS) ve sporu o přiznání úroku z vrácené daně za bezplatné emisní povolenky.  Ilustrační snímek.
Společnost Sev.en EC uspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS) ve sporu o přiznání úroku z vrácené daně za bezplatné emisní povolenky. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společnost Sev.en EC uspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS) ve sporu o přiznání úroku z vrácené daně za bezplatné emisní povolenky. Podle tiskové zprávy právní kanceláře Dentons, která firmu zastupovala, jde o průlomové rozhodnutí, které ovlivní řadu provozovatelů elektráren v České republice.
 

Akciová společnost Sev.en EC je provozovatelem elektrárny Chvaletice. Patří do skupiny Czech Coal.

Darovací daň na bezplatné emisní povolenky zavedla Česká republika v letech 2011 a 2012, podle pozdějšího rozhodnutí Soudního dvora EU byla zvolená úprava v rozporu s unijním právem. Společnost Sev.en EC proto později získala zpět jako přeplatek více než 350 milionů korun.

Dentons s odkazem na nový verdikt NSS uvádí, že správce daně je povinen vrátit nejen vybranou daň, ale také úrok ve výši téměř 15 procent. "Úrok by měl daňovému subjektu nahrazovat újmu spočívající v nemožnosti nakládat s finančními prostředky v důsledku nezákonného rozhodnutí či nesprávného úředního postupu," stojí v rozhodnutí NSS.

Konkrétně NSS zrušil dva rozsudky pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové a také rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství, které by tedy nyní mělo úroky znovu řešit. Součástí obsáhlého verdiktu NSS jsou právní věty, které se uplatní také v dalších podobných daňových kauzách.

"V rámci sporu jsme řešili několik zásadních aspektů, o nichž české soudy rozhodovaly vůbec poprvé. Rozsudek představuje významný precedent. Doufáme, že ovlivní každodenní práci a rozhodování finančních orgánů. Bude mít vliv nejen na systém obchodování s emisními povolenkami, ale také na celý daňový systém České republiky," uvedl advokát Petr Zákoucký.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Stát na dani z emisních povolenek v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy Kč.

Podle rozhodnutí Soudního dvora EU nebyla daň z let 2011 a 2012 v souladu s unijním právem, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek. Podle směrnic EU mělo být 90 procent povolenek na emise skleníkových plynů firmám přidělováno bezplatně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist