https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-vsb-loni-vydelala-57-miliardy-korun-a-dokoncuje-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma VSB loni vydělala 5,7 miliardy korun a dokončuje změny

25.6.2001 17:07 | PRAHA (ČIA)
Akciová společnost VSB vydělala v roce 2000 celkem 5,7 miliardy korun, z toho stavební zakázky představovaly hodnotu 4,2 miliardy korun, a udělala další krok k integraci se svým majoritním vlastníkem, německou stavební firmou Hochtief. Pro letošní rok plánuje přibližně stejné výkony jako v loňském roce a hodlá dokončit svou restrukturalizaci. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel společnosti VSB Václav Matyáš.
 

Jak dále uvedl, cílem restrukturalizace společnosti je především vytvořit jasnou organizační strukturu podle německého vzoru, zjednodušit systém řízení a zprůhlednit postavení firmy na českém stavebním trhu. "S tím souvisí i zánik právní subjektivity některých dceřiných společností a jejich nahrazení odštěpnými závody v rámci jedné organizační struktury," upozornil Matyáš.

Majoritním akcionářem společnosti VSB, čtvrté největší stavební společnosti v ČR, je německá stavební firma Hochtief, které patří první místo v Německu a druhé v celé Evropě, pokud jde o objem stavebních prací. Hochtief vlastní 89,12 procenta akcií společnosti VSB. Zbytek patří přibližně 3000 drobných akcionářů. Společnost zrušila veřejnou obchodovatelnost svých akcií a akcie od drobných akcionářů hodlá v nejbližší době odkoupit za cenu vyšší než nabízí RMS systém nebo burza.

Akciová společnost VSB má své kořeny v 50. letech, kdy vznikl tehdejší národní podnik se specializací na stavby velkých vodních děl. V roce 1985 se firma stala generálním dodavatelem stavební části Jaderné elektrárny Temelín. O sedm let později vznikla akciová společnost Vodní stavby Bohemia se sídlem v Sezimově Ústí. V roce 1998 se tato společnost přejmenovala na VSB a přestěhovala se do Prahy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist