https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-z-brnenska-dostala-pokutu-600-000-kc-za-nakladani-s-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma z Brněnska dostala pokutu 600.000 Kč za nakládání s odpady

11.12.2018 00:15 (ČTK)
Nepovolené odpady - slévárenské písky v zařízení firmy Autodoprava Matějka v Sokolnicích.
Nepovolené odpady - slévárenské písky v zařízení firmy Autodoprava Matějka v Sokolnicích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Pokutu 600.000 korun za opakované nelegální nakládání s odpady z demolic dostala firma Autodoprava Matějka z Brněnska. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) firma v Sokolnicích a Zbýšově například smíchala odpady, které mají zůstat oddělené, nebo přijímala do mobilního drtiče nepovolené druhy odpadů. V tiskové zprávě to včera uvedla zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření společnosti se zjišťuje. Proti pokutě se firma odvolala, ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo, sankce je tak pravomocná. Firma již dříve dostala pokutu za znečišťování ovzduší.
 

Firma podle inspekce provozuje čtyři zařízení pro nakládání s odpady. "V prvním jsme zjistili nakládání s odpady nepovolenými v provozním řádu. Šlo o 61 tun slévárenských písků a 24 tun pecní strusky. Stavební a demoliční odpady, které sice byly v tomto zařízení povolené, ležely na hromadě o výšce pěti metrů. Provozní řád ale povoluje maximálně tři metry. Navíc byly dohromady smíchané cihly, zemina, betony, tvárnice a keramické tašky. Tyto odpady mají být ale shromažďovány odděleně," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Demoliční odpady ve Zbýšově.
Demoliční odpady ve Zbýšově.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Ve druhém zařízení určeném pro přípravu alternativního paliva bylo podle inspektorů odpadní dřevo soustřeďováno mimo povolené místo na hromadě. Do třetího zařízení firmy, mobilního drtiče demoličních odpadů, pak byly podle inspekce v roce 2017 a 2018 přijaty nepovolené odpady. Například 6400 tun slévárenských písků, 3000 tun kalů z čistíren odpadních vod nebo 850 tun pecní strusky.

"U všech čtyř zařízení k nakládání s odpady provozovaných touto firmou jsme navíc zjistili chybné vedení evidence o odpadech za rok 2017. Nebylo zaevidováno předávání 3600 tun demoličních odpadů mezi jednotlivými zařízeními," uvedl Augustin.

Kromě pochybení zjištěných v Sokolnicích inspektoři do výše pokuty zahrnuli i podle inspekce nelegální jednání firmy ve Zbýšově. Do areálu bývalého dolu podle inspekce opětovně navezla demoliční odpady, přestože ji inspektoři za stejný skutek letos už jednou pokutovali. "Nyní tam uložila 250 tun odpadů, předtím to bylo přes 23.000 tun. Dříve za to dostala pokutu 300.000 korun," uvedl Augustin.

Firmu Autodoprava Matějka už inspektoři ČIŽP pokutovali v roce 2015, a to za znečišťování ovzduší. Podle inspekce společnost v rozporu s povolením Krajského úřadu Jihomoravského kraje provozovala mobilní drtič stavebních a demoličních odpadů. Tehdy firma dostala sankci 100.000 korun.

Autodoprava Matějka patří k menším firmám na Brněnsku. Sídlí v obci Sokolnice. Zabývá se především autodopravou a recyklací odpadů, poskytuje však například i ubytování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist