https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-z-chomutova-dostala-pokutu-za-spatne-nakladani-s-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma z Chomutova dostala pokutu za špatné nakládání s odpady

14.10.2019 00:06 | CHOMUTOV (ČTK)
Provozovatel třídírny druhotných surovin dostal pokutu 220.000 korun od České inspekce životního prostředí. / Ilustrační foto
Provozovatel třídírny druhotných surovin dostal pokutu 220.000 korun od České inspekce životního prostředí. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Provozovatel třídírny druhotných surovin dostal pokutu 220.000 korun od České inspekce životního prostředí. Podle inspektorů nenakládala firma Ekoselect s odpady v souladu s provozním řádem. Minulý týden o tom informovala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Vyjádření společnosti, která odpad vozila i ze zahraničí, novináři zjišťuje.
 

Podle inspektorů nebyl dodržen technologický postup zařízení. Postup nařizuje provést vykládku, vytřídění a nakládku každého vozidla s odpadem přijatým do zařízení. Přijatá auta ale byla jen zaevidována a zvážena při jejich příjezdu a odjezdu, tedy bez vykládky, nakládky a vytřídění využitelných a nevyužitelných složek odpadu. V měsíčních přehledech dovozu a zpracování odpadu ze zahraničí v roce 2018, které společnost Ekoselect zpracovala a zaslala krajskému úřadu, pak podle inspekce nebyla bilance vytříděných nevyužitelných složek a informace o dalším nakládání s nimi, jak je v povolení požadováno.

"Konkrétně jsme například zjistili, že 30. července 2018 bylo do zařízení přijato ze zahraničí (Německa) přes 407 tun odpadu (17 kamiónů). Podle provozního deníku bylo téhož dne odvezeno přes 444 tun odpadu původem ze zahraničí českým odběratelům, z toho ve 14 případech (kamionech) dopravcem z Německa," uvedl ředitel ústeckého inspektorátu Pavel Grund.

Podle vážních lístků se hmotnost přivezených odpadů v jednotlivých zásilkách konkrétními kamiony vždy přesně rovnala hmotnosti odpadů jednotlivých zásilek stejnými kamiony odvezených. Z vážních lístků a provozního deníku inspekce zjistila, že v drtivé většině se kamiony v zařízení zdržely od jedné do tří minut. "Za tuto dobu nemohla být provedena vykládka, vytřídění a nakládka kamionů," uvedl Grund.

Příjemce těchto odpadů nebyl podle inspekce seznámen s tím, že šlo o odpad přepravený ze zahraničí. Nelze tedy podle inspekce zaručit, že po případném vytřídění využitelných a nevyužitelných složek odpadu u příjemců nebyla část tohoto odpadu odstraněna na území ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist