https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-z-novojicinska-dostala-pokutu-za-znecistovani-ovzdusi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma z Novojičínska dostala pokutu za znečišťování ovzduší

17.5.2019 00:12 (ČTK)
Společnost UPIA International ze Studénky, která provozuje termické čisticí zařízení, dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 600.000 korun za opakované znečišťování ovzduší. / Ilustrační foto
Společnost UPIA International ze Studénky, která provozuje termické čisticí zařízení, dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 600.000 korun za opakované znečišťování ovzduší. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Společnost UPIA International ze Studénky, která provozuje termické čisticí zařízení, dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 600.000 korun za opakované znečišťování ovzduší. Porušovala podmínky při termickém čištění kovů. Pokuty už v minulosti dostala několikrát, od roku 2015 třikrát. Řekla to mluvčí ČIŽP Jana Jandová.
 

Podle ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava Karla Kozubka se firma proti pokutě opakovaně odvolala, ministerstvo životního prostředí ale v těchto dnech pokutu v plné výši potvrdilo, a ta nabyla právní moci.

V provozovně firmy ve Studénce se podle inspekce termickým čištěním odstraňují nánosy barev ze závěsů používaných v lakovnách plastových autodílů.

Poslední pokutu ve výši 600.000 korun firma dostala za to, že podle ČIŽP neplnila hned tři podmínky provozu čisticího zařízení, které jí stanovil úřad Moravskoslezského kraje. "Společnost nedodržela stanovenou minimální teplotu 850 stupňů Celsia v dopalovací komoře. Naměřené hodnoty prokazují, že tato minimální hodnota nebyla dodržena přibližně ve dvou třetinách celkové doby provozu. Dodržování předepsané teploty je přitom nutné pro minimalizaci vypouštěných škodlivin do ovzduší," řekl Kozubek.

Dalším pochybením firmy bylo podle něj to, že od ledna do srpna 2017 neprováděla kontinuální měření obsahu kyslíku v dopalovací komoře. Nedalo se tak kontrolovat, zda zařízení plní parametry dokonalého spalování. Třetím pochybením bylo, že firma v průběhu června a července 2017 kamerami nesnímala, jakou vstupní surovinu dává do pracovní spalovací komory. V povolení k provozu přitom bylo stanoveno, že to musí nepřetržitě monitorovat.

"Kamerový systém je totiž jediným zpětně prokazatelným prostředkem kontrol, zda do pece nejsou vkládány nežádoucí materiály. Ve 33 případech v červnu a červenci nebyla vstupní surovina snímána," doplnil Kozubek.

Podle něj se společnost proti pokutě opakovaně odvolávala, ministerstvo životního prostředí však v těchto dnech pokutu v plné výši potvrdilo a v ta už nabyla právní moci.

Už v letech 2015 a 2017 byly firmě UPIA International uloženy pokuty ve výši 95.000 a 145.000 korun za provoz bez povolení a neplnění emisního limitu pro tuhé znečišťující látky vypouštěné do ovzduší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist