https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-a-odbornici-v-usteckem-kraji-spolupracuji-na-vyuziti-vodiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy a odborníci v Ústeckém kraji spolupracují na využití vodíku

12.9.2019 00:07 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Odborníci a firmy v Ústeckém kraji chtějí spolupracovat na rozvoji využití vodíku jako zdroje čisté energie. Desítky subjektů sdružených ve vodíkové platformě připravily memorandum. Záměrem je přeměnit původně uhelný region v centrum vodíkové ekonomiky. Novináře o setkání členů platformy informovala předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Gabriela Nekolová.
 

Na severu Čech vodík vyrábí v Litvínově Unipetrol a v Ústí nad Labem Spolchemie. Existují výrobní kapacity technologií umožňující skladování a distribuci stlačených plynů, v regionu působí firmy, které mají kapacity na vybudování a provozování plnicích stanic. Pilotní vodíková stanice má vzniknout na čerpací stanici v Litvínově.

Ústí nad Labem se Spolchemií uzavřelo memorandum, v němž chemička deklaruje připravenost poskytnout vodík pro potřeby města na provozování vozidel ústecké MHD. "Smyslem unikátní spolupráce desítek partnerů je zrealizovat vzájemně provázané aktivity a projekty, které z Ústeckého kraje vytvoří centrum rozvoje vodíkové ekonomiky. Počítá se také s podporou vládního programu RE:START, který slouží právě k transformaci strukturálně postižených regionů," uvedla Nekolová.

V rámci RE:STARTU je vyhlášena výzva na podporu čisté mobility, z níž mohou být pořízeny i vodíkové autobusy. V nejbližších dnech bude podle Nekolové vyhlášena také veřejná soutěž na podporu výzkumu v energetice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist