https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-i-mesta-v-usa-se-zavazuji-ke-snizovani-emisi-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy i města v USA se zavazují ke snižování emisí CO2

11.10.2005 12:42 | PRAHA/WASHINGTON (EkoList)
Americká města Aspen a Annapolis, výrobce papíru NorskeCanada a další firmy, uzavřely dohodu s americkou pobočkou Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a Centrem pro energii a klimatická řešení (CECS), která má pomoci zredukovat emise oxidu uhličitého. Tyto snahy jsou podle WWF důkazem trendu, kterému podléhají nejen státy, ale i obchodní firmy a místní samosprávy. Chtějí tak zmírnit dopady globálního oteplování.
 

Také společnost IBM, jako účastník programu WWF Ochránci klimatu, překonala svůj cíl a vyvarovala se vypuštění více než 1,28 milionu tun CO2 od roku 1998, přičemž ušetřila i 115 milionů dolarů na snížených nákladech za energii. IBM i obě zmíněná města získala 3. října - v předvečer konference WWF o klimatu - od WWF cenu za vedoucí pozici v programu klimatických úspor. Konference se zúčastnily společnosti jako Nike, Johnson & Johnson, HSBC a další.

Město Aspen připojilo k programu WWF PowerSwitch! i veřejné služby. Zástupci města slíbili, že do roku 2020 bude Aspen kupovat nejméně 45 % energie z větrných a malých vodních elektráren. Byl by to jeden z největších podílů obnovitelných zdrojů na spotřebě ze všech amerických měst.

"Klimatické změny budou mít značné dopady na naši ekonomiku a způsob života. Chceme říct našim vnoučatům, že jsme neudělali pro jejich budoucnost vůbec nic? Pokud se k nám připojí další města v obratu k obnovitelným zdrojům, způsobíme změnu," domnívá se starostka Aspenu Helen Klanderudová.

Annapolis, hlavní město státu Maryland, se připojilo k programu PowerSwitch! závazkem do roku 2020 nakupovat pětinu ze své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů a zvýšit efektivitu provozu města o 15 %. Skupina odborníků by měla připravit plán k dosažení těchto závazků.

Město už nyní vyžaduje, aby veškeré stavby a rekonstrukce prováděné místní samosprávou splňovaly přísné standardy na energetickou efektivitu. Do souboru svých služebních automobilů zařadilo vozy s hybridním pohonem a instalovalo zelenou střechu, spořící energii, na policejní stanici.

"Jako nízko položené město s třiceti kilometry mořského pobřeží jsme dost znepokojeni globálním oteplováním a stoupáním hladiny moře," říká starostka Annapolis Ellen Moyerová. "Dobrá zpráva je, že pokud budeme jednat nyní, můžeme ochránit naše občany i životní prostředí. Redukce emisí nepomáhá jen v boji s klimatickými změnami, ale také přispívá ke zlepšení ovzduší," dodává Moyerová.

Firma IBM už dosáhla redukce pětiny emisí díky snahám z let 1990-1997 a dále snižovala roční emise v průměru o 5,7 procent v letech 1998-2004, čímž překročila závazek Ochránců klimatu daný na čtyři procenta. Těchto čísel dosáhla firma čistě úsporami energie a využitím obnovitelných zdrojů, nepočítají se úspory emisí způsobené restrukturalizací společnosti. Úspor firma dosáhla díky instalování čidel pohybu v koupelnách či místnostech pro kopírky, přes snížení teploty v kancelářských prostorech, až k novému vyvážení topících a klimatizačních systémů a přestavbě vodovodních systémů na výrobních linkách polovodičů.

Také zdokonalila své bývalé ústředí ve státě New York, aby vyhovovalo kritériím staveb Energy Star. Nová budova ústředí v Zurichu-Altstettenu ve Švýcarsku získala značku "Minergie" za to, že je postavena s ohledem na energetickou efektivitu. Ve Velké Británii se firma spoléhá zejména na obnovitelnou energii větrnou, solární a energii z biomasy.

Firmy, zapojené do programu Ochránci klimatu, společně chtějí snížit emise CO2 o devět milionů tun ročně, tj. o množství v průměru vyprodukované za rok dvěma miliony aut nebo 800 000 domů.

NorskeCanada Paper, největší výrobce papíru do adresářů na světě, se připojil k programu Ochránci klimatu teprve nyní, a hned slíbil do roku 2010 snížit své emise o 70 % pod úroveň z roku 1990. Bude to jedna z největších redukcí CO2, k níž se zavázala soukromá firma. Firma vyrábí také papír, používaný v katalozích, časopisech, inzertních plátcích a novinách. Emise už firma významně snížila, ale hodlá je snižovat dál odklonem od fosilních zdrojů k biomase, lepší efektivitou výrobních zařízení a měsíčním sledováním emisí CO2.

"Víme, že chytrým výběrem použitých paliv snížíme emise skleníkových plynů, zlepšíme kvalitu ovzduší i snížíme provozní náklady. V posledních dvou letech jsme snížili užívání fosilních paliv o 36 %, což se rovná 600 000 barelů ropy ročně, a ušetřilo nám to miliony v nákladech na energii," říká Lyn Brownová, viceprezidentka NorskeCanada pro společenské záležitosti a sociální zodpovědnost.

"Debata o tom, zda globální oteplování existuje, už skončila," říká Hans Verolme, ředitel programu klimatických změn pobočky WWF ve Spojených Státech, a dodává: "Tyto firmy pochopily vzkaz a jednají, z čehož má prospěch příroda i lidé. Proto tleskám jejich vedení zato, že s námi spolupracují."


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist