https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-zvucnych-jmen-se-zavazaly-zakrocit-proti-plastum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy zvučných jmen se zavázaly zakročit proti plastům

29.10.2018 13:55 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 27707 / / Pixabay
Největší světoví výrobci obalů, jakož i zvučná jména ve výrobě spotřebního zboží se dnes zavázali odstranit ze své výroby plasty na jedno použití a zbytečné plasty a produkci inovovat tak, aby veškerý obalový materiál mohl být recyklován. Signatáři nového globálního závazku v oblasti hospodaření s plasty jsou podle serveru GreenBiz zodpovědní za 20 procent plastových obalů vyráběných ve světě. K výzvě se připojila také řada vlád a nevládních organizací.
 

"Víme, že vyčištění našich pláží a oceánů od plastů je životně důležité, ale to nezastaví příliv plastu, který se do oceánů každoročně dostává. Musíme jít ke zdroji," prohlásila Ellen MacArthurová, jejíž nadace Ellen MacArthur Foundation stojí spolu s Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) za touto iniciativou. Cíle signatářů nového závazku budou pravidelně revidovány a aktualizovány s cílem podchytit dynamiku procesu.

UNEP odhaduje, že pokud by znečišťování pokračovalo stávajícím tempem, v roce 2050 bude v mořích víc plastů než ryb. Každý rok se do oceánů dostane na osm milionů tun plastových lahví a dalšího odpadu, který zabíjí mořský život a vstupuje do potravinového řetězce.

Výkonný ředitel UNEP Erik Solheim nynější závazek označil za "nejambicióznější soubor cílů, které jsme dosud v boji proti znečištění plasty viděli".

Evropský parlament minulý týden hlasoval pro úplný zákaz plastových předmětů na jedno použití, včetně brček a příborů.

Tři z 250 signatářů nového závazku, firmy Coca-Cola, PepsiCo a Nestlé, byli před nedávnem označeni za největší znečišťovatele světa co se týče plastů. V Severní Americe činí podíl jejich odpadu v této kategorii 64 procent, napsal Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist