https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fischler-o-zemedelske-reforme-eu-rok-2003-je-rok-rozhodnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fischler o zemědělské reformě EU: Rok 2003 je rok rozhodnutí

19.1.2003 14:34 | BRUSEL/PRAHA (EkoList)
"Pro mě je rok 2003 rokem rozhodnutí. Jistotu pro plánování dáme našim zemědělcům jen tehdy, pokud přijmeme odvážná rozhodnutí v zemědělské politice v půli roku. Teprve pak bude farmářský sektor konkurenceschopný na trhu, trvale udržitelný a především akceptovaný širokou veřejností," řekl komisař Evropské unie pro zemědělství Franz Fischler na tiskové konferenci při zahájení tzv. "Zeleného týdne" v Berlíně.
 

Na druhou stranu Fischler varuje, že "pokud budeme stále váhat s politickými rozhodnutími a selžeme v provedení reforem, poškodíme tím zájmy farmářů, omezíme příležitosti pro budoucí generace a dostaneme se pod čím dál silnější sociální a mezinárodní tlak." Proto Evropská komise příští týden "položí na stůl" podrobné legislativní návrhy reformy společné zemědělské politiky. Fischler se domnívá, že jistotu zemědělcům dá jedině finanční rámec a politika načrtnutá do roku 2013. Pevné legislativní návrhy má komise v úmyslu přijmout 22. ledna.

Franz Fischler hovořil o klíčových prvcích navrhované reformy. Nejdůležitějším je skončit s nucením farmářů k pěstování produktů, které se neuplatní na trhu, pouze kvůli dotacím. "Pokud budou více tržně orientovaní a budou pěstovat to, co konzumenti vyžadují, prospěje to hlavně zákazníkům."

Vědecké studie podle komisaře dokazují, že přímé platby farmářům bez návaznosti na produkci nebudou znamenat konec zemědělství nebo nedostatek potravin, jak předpovídají někteří škarohlídi. Obilného sektoru by se změny už vůbec neměly dotknout a přestože v oblasti pěstování hovězího dobytka produkce klesne o 3 procenta, posun k metodám méně intenzivním a více orientovaným na kvalitu prý zvýší příjmy farmářů až 4 %.

Komisař Fischler se také zmínil o snaze komise více zasahovat do současného jednání se Světovou obchodní organizací. "Reformu potřebujeme už proto, aby naše politika nedeformovala obchod a nebyla nadále terčem útoků WTO. Pokud budeme jednat dostatečně brzy, bude snadnější přimět partnery, aby vyhověli našim požadavkům. Ať už v oblasti bezpečnosti potravin a ochrany jejich zdrojů, ochrany životního prostředí, zájmu zákazníků a zvláště ve sféře oprávněných požadavků rozvojových zemí," zdůraznil Franz Fischler.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Evropské komise.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist