https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fn-olomouc-ma-vlastni-med-vceli-uly-stoji-primo-v-jejim-arealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemocnice Olomouc má vlastní med, včelí úly stojí přímo v jejím areálu

20.7.2021 01:02 | OLOMOUC (ČTK)
Nektar sbírají včely přímo v areálu FN Olomouc a jeho blízkém okolí. Ilustrační foto
Nektar sbírají včely přímo v areálu FN Olomouc a jeho blízkém okolí. Ilustrační foto
Foto | will668 / Flickr.com
Pyl a nektar z květin i stromů v rozlehlém areálu Fakultní nemocnice Olomouc sbírají včely ze čtyř úlů, které byly instalovány ve veřejnosti nepřístupné části nemocničního komplexu. Med z vlastní produkce dostal název MediMed a nemocnice ho používá jako propagační předmět. ČTK to sdělil ředitel FN Olomouc Roman Havlík, podle kterého je ve zhruba čtyřicetihektarovém areálu nemocnice velké množství kvetoucí zeleně a bylo by škoda ji k chovu včel a produkci medu nevyužít.
 

O "nemocniční" včely se stará zástupce vedoucího lékárníka FN Olomouc a dlouholetý včelař Pavel Studecký, kterého vedení nemocnice před časem oslovilo, aby do nemocnice na zkoušku přestěhoval několik včelstev. Pro čtyři úly byla jako nejvhodnější lokalita vybraná veřejnosti nepřístupná pevnost Tafelberg, v níž sídlí oddělení centrální spisovny. "Včelky jsou tu od začátku dubna a na začátku června jsme vytáčeli první med. Vzhledem k tomu, že jsou v doletu i akáty a javory, byl trošku řidší, než jsem čekal, ale je chuťově výborný," uvedl Studecký, který se včelařství věnuje od roku 2004.

Nektar sbírají včely přímo v areálu FN Olomouc a jeho blízkém okolí. "Nemocnice jsou zařízení určená k léčení lidí, ke zlepšování jejich zdravotního stavu. Jejich pozornost by však neměla být soustředěná jen na samotnou léčbu, nýbrž také na prevenci a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Fakultní nemocnice tento komplexní přístup ke zdravotní péči prosazuje dlouhodobě a intenzivně. Produkce vlastního medu, tedy přírodní potraviny s antibakteriálním a antiseptickým účinkem, je jen drobný příspěvek k naší celkové strategii," uvedl Havlík.

FN Olomouc tímto způsobem podle Havlíka přispívá k podpoře biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí. "Navíc med od městských včel bývá čistší a zdravější než ten venkovský. Ve městě totiž včely neohrožují například pesticidy jako v zemědělské krajině," podotkl Havlík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist